ДКЕР: Поскъпването на тока няма да предизвика инфлация

Поскъпването на тока за стопанските потребители на ниско напрежение с 16 процента от 1 октомври, с което цената се изравнява с тази на тока за бита, няма да предизвика инфлация. Това заяви председателят на комисията по Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕР) Константин Шушулов. Ръководството на комисията даде пресконференция днес във връзка с новите цени на енергоносителите, които предстои да влязат в сила от 1 октомври.

Най-обсъждано беше покачването в цената на природния газ. Общественият доставчик Булгаргаз ще започне четвъртото тримесечие с цени, по-високи с 18,11 % ( покачването е от от 234.46 лв./1000 м3 (без ДДС) на 276.91 лв./1000 м3 (без ДДС). Според експертите от ДКЕР това покачване няма да се отрази сериозно на цените за битови нужди. Основната тежест ще поемат големите предприятия, които са дали поръчките си за това тримесечие по старите цени на природния газ.

За да разрешат този проблем, без да променят драстично цените за своите потребители, предприятията трябва да подобрят производствената си практика и да сведат загубите по мрежите до минимум, препоръча председателят на комисията Константин Шушулов.

Макар от ДКЕР неколкократно да заявиха, че не се “занимават с потребителски кошници”, предмет на дискусии беше и как ще се отрази покачването на цената на електроенергията за промишлени нужди с 16% на обикновените потребители.

Обновените цени на електроенергията от 1 октомври почти изравняват таксите за промишлени и битови потребители, което според ДКЕР е икономически обосновано. Те ще са в сила за период от една година освен ако не настъпят извънредни обстоятелства, които не позволяват на системата да функционира нормално. Вследствие на това може да се наложи корекция на цените от средата на следващата година, прогнозира Шушулов

Обещанието на комисията, че цените на тока няма да бъдат променяни до 2007 г., очевидно не бяха спазени. Като причина за това от ДКЕР изтъкнаха непридвидимите икономически фактори, както в национален, така и в световен план. За доказателство бяха изведени ръстът в цените на горивата и процентът на инфлацията.

Вчерашното изявление на министър Румен Овчаров за възможно повишение на цените на топлоенергията в рамките на 40-80% предизвика много въпроси в тази област. Макар в началото на пресконференцията Константин Шушулов да заяви, че “на въпроси за парно няма да отговаря”, той обеща, че ДКЕР ще се опита да минимизира колкото може увеличението и да го запази в реални граници, каквито обявените от министъра определено не са.

Константин Крантев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *