Дмитрий Медведев сравни глобалната криза с Втората световна война

Руският президент Дмитрий Медведев сравни глобалната криза с Втората световна война. Целият свят се сплотява, за да се изправи срещу нея като срещу военен агресор, и тази решимост вдъхва оптимизъм, заяви Медведев.
Държавният глава на Русия говори на работна закуска с ръководители на транснационални корпорации и представители на международната банкова общност по време на Петербургския международен икономически форум.
„Докато си припомнях историята на 20-и век, зададох си въпроса в каква ситуация цивилизацията се е сплотявала толкова сериозно, за да преодолее общи проблеми, и май не успях да открия нищо по-близко от отразяването на агресията и борбата срещу врага през Втората световна война“, обясни Медведев.
Никога досега световната цивилизация, човечеството не е вземало тъй координирани решения, освен за съвместна борба срещу един открит враг. Това показва, че имаме решимостта да се изправим срещу кризата, което вдъхва оптимизъм, добави руският лидер.
Президентът благодари на участниците, че са пристигнали на форума въпреки твърде трудния период за техния бизнес. „Въпреки редицата позитивни моменти мисля, че все още сме далеч от това окончателно да излезем от кризисния период“, посочи той. По думите на Медведев, много е важно от днешната криза да бъдат почерпени поуки не само в макроикономическата сфера, но и „в практическото измерение“. Колкото до историческите уроци, днешните събития според него са „безпрецедентни“. Срещите на Г-20 във Вашингтон и Лондон показаха, че световната общност може да работи съвместно, „като разбира общите цели и въпреки известните различия в икономическите системи“, поясни руският президент.

ИТАР-ТАСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *