Днес азиатските фондови индекси нарастват

САЩ се оплака с невиждан от 9 месеца търговски дефицит, което със сигурност ще задълбочи и без това тежките проблеми над бюджета на страната. Гуверньорът на Bank of England Мервин Кинг зачеркна предишната си прогноза за инфлацията в UK и вдигна летвата на 5%. Това се случва само часове след като Китай потвърди априлска инфлация от около 5% и дни след като Германия обяви скок на цените с 2.7%.
Лошото се свършва до тук! Считаната за най-стабилната банка на Острова HSBC Holding обяви че подготвя съкращения за $ 3.5 млрд. Банкирането на дребно, особено на пазари като руският, било губещ сегмент и затова банката смята да излезе от там, става ясно от изявлението на HSBC. Щом от тази банка са песимисти, какво остава за другите?
На фона на всичко това в Гърция стачкуват. Самолетни полети от и към Атина не се осъществяват, а милионите, наредени на държавната хранилка в подножието на Олимп, си издействаха почивен ден в средата на седмицата.
Най-чувствителни на тези негативни новини се оказаха пазарите на държавни ценни книжа, особено на американски ДЦК. Там натиск оказват купувачите, които предлагат по-ниски цени при покупка и съответно търсят по-висока доходност. Възможна причина за това напрежение е предстоящата продажба на 10-годишни ДЦК за общо $ 24 млрд. в САЩ.
Със спад отваря и Wall Street:
DOW JONES INDUS. AVG пада с 0.33% до 12.717 пункта.S&P 500 INDEX губи 0.27% до 1 353 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижава с 0.15% до 2 867 пункта.
На валутните пазари еврото продължава да губи към долара до $ 1.4319, а на стоковите – петролът пада с повече от долар и половина до $ 102.34 за барел лек американски петрол с доставка през юни и $ 115.85 за барел от сорта брент.
Темата за цената на петрола има особена тежест в днешния ден, защото именно той води до това рязко увеличение на търговския дефицит на щатите до $ 48.2 млрд. при очаквани не повече от 47 млрд.
Вносът на стоки и услуги се е покачил с 4.9% до $ 220 млрд., а износът е нараснал с 4.6% о $ 142.7 млрд. Детайлното вглеждане в структурата на онова, което САЩ са внасяли и изнасяли през този месец показва, че петролът и цените, на които е купуван, стои в основата на нарасналия дефицит.
През март САЩ са внасяли 9.5 млн. барела дневно ( при 8.7 млн. барела през предходния месец), което е увеличило сметката с $ 6.5 млрд. до $ 27.7 млрд.  за покупката на петрол, а средната цена е скочила с $ 6.59 до $ 93.76 за барел.
Донякъде негативната разлика, която се получава в търговския баланс заради вноса на петрол се балансира от ръста в износа на селскостопански стоки и индустриално оборудване.
12:30 часа
След като отрази данните за инфлацията в Германия и първоначалната волатилност на европейските пазари, еврото се върна към тесния рейдж около 1.4400 долара.
Инвеститорите изчакват, като от една страна покачването на фондовите индекси дава подкрепа на единната валута, а от друга опасенията, свързани с дълговата криза в Гърция оказват натиск.
Но след първоначалната несигурност европейските пазари поеха нагоре. Във Франкфурт DAX покачва с 0.65%, до 7 550 пункта. В Париж CAC 40 е нагоре с 0.40%, до 4 069 пункта, подкрепен от данните за текущата сметка на Франция, дефицитът в която се сви през март с 1 млрд. евро до 4.1 млрд. евро.
В Лондон FTSE 100 също излезе на положителна територия, като нараства с 0.18%, до 6 029 пункта, въпреки днешния доклад за увеличаващата се дупка в търговския баланс на страната. Докато дефицитът в търговията с ЕС е намалял до 3 млрд. паунда, то общият дефицит е нараснал до 7.66 млрд. паунда, заради по-големия минус в търговията с трети страни.
И докато пазарите в Европа поеха нагоре, еврото поскъпва с 0.07%, до 1.4414 долара, подкрепено от нарасналия апетит за риск.
В Лондон юнските фючърси на петрола сорт Брент поевтиняват с 0.26%, до 117.32 долара за барел, отчасти заради инфлационните страхове, отчасти защото британското правителство въведе нова такса върху добива на петрол от Северно море.
В същото време високата инфлация в Германия подкрепи цените на златото и среброто. Спот цената на жълтия метал се покачва с 0.53%, до 1 525 долара за тройунция. Среброто поскъпва с 1.79%, до 39.18 долара за тройунция.
11:00 часа
През април инфлацията в Германия се покачи до 2.7%, по методологията на Евростат. Парадоксално, но новината се отрази негативно на еврото и то загуби 58 пипса за минути.
Обичайно данни за висока инфлация в най-голямата икономика в еврозоната подкрепят очакванията за повишаване на лихвите и съответно водят до поскъпване на единната валута. Те така стоят нещата в случая, защото ЕЦБ към момента е поставена в патова ситуация от Гърция. Всяко покачване н лихвените нива ще доведе до увеличение на цената на гръцкия дълг и до нарастване на възможността за преструктурирането му.
Така високата инфлация в Германия води до засилване на опасенията за бъдещето на еврозоната и вместо да подкрепи еврото го притиска. Преди излизането на данните, единната валута се търгуваше за 1.4415 долара, подкрепена от нарасналия апетит за риск на капиталовите пазари. Но след публикуването на доклада за инфлацията в Германия еврото падна до интрадневно дъно от 1.4365 долара.
Междувременно най-голямата европейска банка HSBC обяви, че ще ограничи операциите си в САЩ и най-вече тези с кредитни карти и банкиране на дребно, целейки да спести разходи за 3.5 млрд. долара. Акциите на компанията падат с 1.3%.
Така, след като отвориха с повишения, подкрепени от оптимизма по време на азиатската сесия днес и американската търговия вчера, европейските тръгнаха надолу и в първия час на сесията в Лондон FTSE 100 пада с 0.29%, до 6 001 пункта, теглен надолу от банките и минните компании. Последните са под натиск заради данните за забавяне на ръста на индустриалното производство в Китай.
В същото време CAC 40 се понижава с 0.04%, до 4 051 пункта, а във Франкфурт DAX ограничи ръста си до 0.16%, покачвайки се до 7 513 пункта.
9:00 часа
Азиатските индекси днес покачват, подкрепени от оптимизма на американските пазари във вторник.
Вчера, в Ню Йорк, Dow Jones Industrial Average нарасна с 0.6%, до 12 760.36 пункта, което е най-голямото му повишение от близо 2 седмици. Широкият индекс Standard & Poor’s 500 спечели 0.8%, до 1 357.16 пункта, а технологичният Nasdaq Composite отскочи с 1.01%, до 2 871.89 пункта.
Основна причина за оптимизма в САЩ беше новината, че софтуерният гигант Microsoft купува Skype Technologies за 8.5 млрд. долара. Акциите на създателя на Windows паднаха с 0.6%, след като обяви най-скъпата сделка в историята си.
Днес азиатските фондови индекси нарастват, като в Япония Nikkei 225 е нагоре с 0.29%, до 9 847 пункта, подкрепен от поевтиняването на йената спрямо американския долар, но под натиск от негативните икономически новини. Докладите за водещите и съвпадащите индикатори в страната показаха понижение на икономическата активност през трите месеца до март, спрямо предходното тримесечие и по-голямо от очакванията на пазара.
Но новините от Китай върнаха оптимизма сред инвеститорите, след като инфлацията във втората по-големина икономика в света отстъпи през април до 5.3%, спрямо 5.4% през март.
В същото време продажбите на дребно в азиатката страна са се покачили със 17.1% на годишна база, след ръст от 16.3% през март.
Тези новини доведоха до покачване на фондовите индекси не само в Токио, но и в Хонконг, където Hang Seng е нагоре с 0.30%, до 23 405 пункта, а в Шанхай CSI 300 нараства с 0.02%, до 3 028 пункта. Натиск върху капиталовия пазар в самия Китай оказват данните за индустриалното производство през април, които показват забавяне на растежа до 13.4% на годишна база, от 14.95 през март.
В Австралия S&P ASX приключи сесията с повишение от 0.98%, до 4 851 пункта, подкрепен от покачването на цените на суровините.
След силната низходяща корекция, цените на златото, среброто, медта и американския лек суров петрол нарастват, подкрепени от увеличения апетит за риск и високите инфлационни очаквания в САЩ.
Днес спот цената на златото се покачва с 0.43%, до 1 523 долара за тройунция, среброто с доставка лед три месеца поскъпва с 1.47%, до 39.05 долара за тройунция, медта е нагоре с 0.12%.
Цената на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни нараства с 0.26%, до 104.15 долара за барел.
Увеличеният апетит за риск означава разпродажби на йени на международните пазари. Японската валута достигна днес 81.08 йени за долар, най-ниското си ниво 4 май насам. Евтината йена е добра за японския износ и икономика.
Американските пари поевтиняват срещу валутите на износителите на суровини, като доларът губи 0.19%, до 1.0863 USD/AUD, и 0.14%, до 0.9556 USD/CAD. Това движение на валутните двойки прави по-привлекателни инвестициите в суровини и води до покачване на цените на металите и петрола.
В същото време, въпреки покачването на фондовите индекси и увеличеният апетит за риск, еврото пада с 0.06%, до 1.4395 долара, оставайки под натиск от опасенията, че дълговата и фискална криза в Гърция могат да доведат до преструктуриране на задълженията на страната и дори до разпадане на еврозоната.

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *