Днес американският президент пуска проектозакона за реформата в пенсионната система на САЩ

АР коментира, че новият закон ще направи истинска революция.

Днес по-късно вечерта се очаква американският президент Джордж Буш да пусне проектозакона за реформата в пенсионната система на САЩ. Това е съобщил източник от Белия дом, цитиран от АР.

Агенцията коментира, че новият закон ще направи истинска революция в пенсионната система на страната. Чрез него американските данъкоплатци ще бъдат избавени от необходимостта да финансират многомилиардния дефицит на федералната пенсионна система.

Преди две седмици американският Сенат с абсолютно мнозинство одобри промените в националното пенсионно законодателство, чиято същност се състои в затягане на изискванията към американските корпорации за финансирането на програмите за индивидуално пенсионно осигуряване на служителите им. Сенатът гласува промените в съотношение 93 „за“ към 5 „против“.

Седмица по-рано тези промени бяха гласувани и от долната Камара на Конгреса – Палатата на представителите, посочва Washington Post.Според данните на американското Бюро за статистика на населението (U.S. Census Bureau), в момента 44 млн. американци получават т.нар. трудова пенсия, основаваща се на трудовия им стаж и работната заплата. Тази част от пенсиите се изплаща от Федералния пенсионен фонд на САЩ (Pension Benefit Guaranty Corp.), който се формира за сметка на постъпленията, превеждани от американските компании. Към 30 юни тази година дефицитът на фонда се изчислява на $22 млрд.

Недофинансирането не пенсионния фонд се дължи в огромна степен на икономическите трудности, с които се сблъскват секторите на авиоиндустрията и автомобилните концерни – традиционно основните донори на програмата.

Това е причината напоследък тази част от пенсиите, която се изплащаше на американците за сметка на корпорациите, където са работили, непрестанно да се понижава.

Аналитици подчертават, че в страната се създава ситуация, която ще принуди властите да взимат отделените за старини средства от индивидуални вложители.

Според съществуващото законодателство, американските корпорации са задължени да осигуряват пенсионните плащания на 90%. Приетите промени предвиждат тази праг на бъде вдигнат до сто процента, а ако дадена компания не е в състояние да осигури това, властите готвят сурови глоби.

Идеята на законодателите е американците да получат по-голяма сигурност за утрешния ден. Проектозаконът е изпратен на президента Буш за одобрение.

Pension Benefit Guaranty Corp. е основана през 1974 година от американското правителство, за да гарантира изплащането на пенсиите по традиционните пенсионни планове, които предполагат фиксирани пенсии на база трудов стаж и работна заплата.

Подкрепяната от федералното правителство на САЩ Корпорация за гаранция на пенсионните вноски (Pension Benefit Guaranty Corporation, PBGC) съобщи, че през финансовата 2006 година вдига тавана на изплащаните годишни пенсии с 4.5% до $47 659.08 спрямо текущата финансова година, посочва още АР.

През 2005 година PBGC изплати общо $3.7 млрд. на 682 000 американски пенсионери. За сравнение – година по-рано сумата беше $3 млрд. на 518 000 пенсионери.

По традиция всяка година PBGC всяка година излиза “на червено”.

Миналата година Pension Benefit Guaranty Corporation съобщи за рекорден дефицит в бюджета си, който е достигнал $23.1 млрд. към края на финансовата година (31 март).

Влошаването на финансите на PBGC принуди президента й Бадли Белт (Bradley Belt) да се обърне към американския Конгрес за помощ, за да се излезе от ситуацията на практически фалит. PBGC е създадена за защита на пенсионните натрупвания на гражданите и единственият начин да изплува е да се предприемат спешни законодателни мерки от страна на Конгреса.

Повече от година в американския парламент престоява проектозакон, който би трябвало след приемането му да стимулира работодателите да превеждат средства по сметки на PBGC. По думите на шефа на Центъра на федералните финансови институции на САЩ (Center on Federal Financial Institutions) – Дъг Елиът, който проведе одиторска проверка на дейността на Корпорацията – „поместените във финансовия отчет на Pension Benefit Guaranty Corporation цифри безусловно сочат прогресиращото влошаване на състоянието на фонда за застраховане на пенсиите на американците.

По неговите прогнози, ако ситуацията се запази, към 2021 година средствата по сметките на корпорацията просто ще свършат. Влошаването на финансовото състояние на Корпорацията е предизвикано от проблемите в авиационния сектор, който е основен донор на PBGC.

В одиторския доклад са посочени и примерни обеми средства, които ще бъдат изискани от отделни компании от пенсионно-застрахователния сектор, които засега все още не са го направили.

Посочената сума по такива искания е в размер на $17 млрд. само за миналата финансова година. Корпорация за гаранция на пенсионните вноски е федерално самофинансиращо се предприятие.

Основната й задача е да гарантира изплащането на базови суми по определени типове частни пенсионно застрахователни програми в случай на прекратяване на изплащането им от дадена компания. Средствата по сметките й постъпват от работодателите и служещите, на базата на даден процент удръжка от работните заплати. PBGC се управлява от Съвет на директорите, в който по правило влизат министрите на труда, търговията и финансите на САЩ. /INSURANCE.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *