Днес е Архангелова задушница

© Снимка: БГНЕС
 
Президентът Георги Първанов, военният министър Аню Ангелов, представители на партньорски военни структури и много граждани почетоха панихидата на Архангелова задушница във Военния мавзолей-Костница на Централните софийски гробища

 
 

 

 

На военните гробища в София Знеполският епископ Йоан отслужи панихида в памет на загиналите военнослужещи. На ритуала присъстваха президентът Георги Първанов, министърът на отбраната Аню Ангелов, генерали и представители на военно-патриотичните съюзи. Много хора се стекоха тази сутрин към гробищните паркове, за да отдадат почит на починалите си близки. Архангелова задушница е една от трите големи задушници и на нея се отдава почит и към паметта на загиналите военослужещи. На Арахангелова задушница, както при другите задушници, се правят общи трапези. Традиционно на близки и непознати се раздават вино, варено жито, сладки и бонбони. Жито от три до шест лева и букетче от левче нагоре се продаваха на входа на Централните софийски гробища. Хубавото време позволи на хората да почистят гробовете от паднали листа и клони: Тук идваме да почетем мъртвите, наши близки и да си направим равносметка за изминалите дни и какво трябва да правим за в бъдеще. Запалихме свещи, преляхме с вино, както повелява обичаят. Извикахме свещеник, който извършва богослужение и се прави раздавка, каквото починалия е обичал.
Стотици видинчани също посетиха гробищните комплекси и храмовете в града за да почетат близки покойници. В катедралния храм „Свети Димитър“ във Видин, отец Славейко отслужи заупокойна литургия. Със смирени глави и запалени свещички, хората се молят за покой на близките, които са изгубили, казва председателят на църковното настоятелство архимандрит Поликар: Винаги задушниците се правят по времето, когато настъпва голям пост, а именно в случая Рожденственския пост.  Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи заупокойна молитва пред паметника на загиналите във войните офицери и войници. Ритуалът беше извършен на старите гробища във Варна. След това венци и цветя бяха поднесени на паметника на капитан първи ранг Димитър Добрев – той командва отряда, потопил турския крайцер „Хамидие“ по време на Балканската война.
Панихиди за Войнишка задушница бяха отслужени днес и на съхранените и възстановени български военни гробища на територията на съвременна Република Македония. По традиция на възстановените с настойчивите усилия на българската държава наши Военни гробища, ще бъде отдадена почит към паметта на хилядите български воини, останали завинаги по някогашните фронтове в Македония. Тази година за първи път Войнишка задушница ще бъде отбелязана на гробищата край село Беранци, недалеч от Битоля. Там почиват над 120 български войници и офицери от 81-ви смесен пехотен полк, сражавал се за Отечеството през Първата световна война. Присъстваха български гвардейци, както и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, който беше тук за Международна конференция на Адриатическата харта. Поканени за церемонията бяха военните аташета и представители на дипломатическия корпус, акредитиран в Македония. С участието на наши дипломати и членове на Българския културен клуб – който е организация на македонски граждани, панихиди за Архангелова задушница се отслужиха и на Българските военни гробища в Ново село край Струмица и в битолското село Цапари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *