Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации за доходите през 2013 г.

Днес – 30 април, изтича срокът за подаване на данъчните декларации за доходите през 2013 г. Задължението е на самоосигуряващите се и за хората, които получават доходи извън работната си заплата, например хонорари, авторски възнаграждения, доходи от наеми. Също днес изтича и срокът за плащането на дължимия данък.

Неспазилите срока могат да бъдат глобени до 500 лв. за забавяне на декларацията и ще дължат лихва за невнесените пари.

Подаването на документа става в поделенията на Националната агенция за приходите, в част от пощенските станции, където има разкрити гишета, или отново по пощата, но в плик и с обратна разписка.

Притежателите на електронен подпис могат да подадат декларацията и онлайн.

Ако плащате в банков клон, във вносната бележка трябва да посочите кода11 00 00, който е за плащане на данъци. Платецът трябва да знае към коя териториална дирекция на НАП се числи постоянният му адрес, за да посочи нейната сметка при превода на парите. Номерата на банковите сметки са публикувани в сайта на НАП, има ги и в папки в клоновете на „Сибанк“, която обслужва приходната администрация.

Експерти препоръчват изчакалите последния момент да не правят превода по интернет чрез системата epay, защото трансферът на сумата ще се отчете с до три работни дни закъснение, а това означава закъснение и лихви.

Задължението за плащане възникна тази година след петгодишно прекъсване. Досега изплащащият дохода удържаше 10% авансово. От тази година плащането за последното тримесечие е прехвърлено за 2014 г., за да могат платците да ползват 5-процентната отстъпка, ако декларират и платят данъка до 10 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *