Днес изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Законът гласи, че всеки един гражданин, навършил 18 години, се вписва в списъците на избирателите в зависимост от постоянния му адрес. Изборният кодекс обаче предвижда възможности, при определени условия, човек да може да пусне бюлетина и на друго място.
Изборният кодекс гласи, че за местните избори е въведена 4-месечна уседналост. За да гласуват гражданите за кмет и общински съветници трябва да са пребивавали в България през този период. Тези, които са с различни постоянен и настоящ, могат да изберат на кой от двата да гласуват за кмет и съветници, стига регистрацията им на съответния адрес да е направена преди 23 юни.
Ако гласоподавателят избере да пуснат бюлетината си в секцията по настоящия им адрес, хората трябва да подадат до днес заявление в съответната община, че искат да бъдат вписани в избирателния списък там. Като гаранция, че са живели преди 23 юни в съответната община, трябва да представят и жълтия отрязък от адресната регистрация.
Гражданите с различен постоянен и временен адрес могат да избират също къде да гласуват за президент. За изборите за държавен глава няма изискване за уседналост, но за да се гласува по настоящ адрес също трябва да подадат заявление до днес.
До 15 октомври пък е срокът, в който хора, изпуснати или извадени от избирателните списъци, трябва да обявят грешката пред общината и да предприемат стъпки, за да бъде отстранена тя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *