Днес столицата ни е домакин на българо-китайски бизнес форум

Вкусното ни кисело мляко, ароматното розово масло и истинското българско виноса най-популярните ни продукти на китайския пазар. Потенциал за популяризиране и заемане на ключови места в магазините в Китай имат обаче иродната минерална вода и други стоки от етерични масла.

Днес столицата ни едомакин на българо-китайски бизнес форум, който събира на едно място представители на властта и на двете държави, икономисти и китайски инвеститори, дошли да разгледат страната ни ида открият възможностите за правене на бизнес.

Предпоставки за изграждането на здраво двустранно търговско-икономическо сътрудничество между България и различния от нас Китай очевидно съществуват. Доказателство за това саданни, представени от посланика на Китай у нас Уей Дзинхуа, а именно, че стокообменът между двете страни през изминалата 2012 година възлиза на над 1,8 млн. щатски долара.

Тази цифра едвойно по-голяма от осъществения българо-китайски стокообменпрез 2009 година, когато ни връхлетя и финансовата и икономическа криза.

Китай от своя страна се отблагодарява за гостоприемството на България, като през последната година еинвестирала у нас 22 млн. щатски долара. Над 300 предприемачи имат интерес към страната ни, а днес у нас са около 40 от тях.

Вкласацията на най-добрите сектори, в които България и Китай биха били добри бизнес партньори, на „челните“ места застават енергетиката, информационните технологии, опазването на околната среда, селскотостопанство.

По думите на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева в тази класация обачеима място и за туризма и търговията. „България има волята да работи за един още по-динамичен и двустранен диалог за сътрудничество с Китай“, обеща още зам.-министър Янева пред събралите се китайски инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *