Днес Gmail навършва 10 години

На първи април 2004 г. Google обявява новата си услуга – Gmail. Пощенската кутия, от която няма да се налага да се трие нито едно електронно писмо. Тъй като компанията има навик да разпространява най-различни шеги и представянето на Gmail беше взето за такова. Само че Google беше напълно сериозна.

Според компанията вдъхновението за услугата е дошло след като потребителка се е оплакала от лошото качество на останалите електронни пощи и е попитала дали Google не може да помогне. Идеята привлякла вниманието на инженер на компанията. Като част от инициативата на Google всеки служител да отделя 20% от времето си за разработка на свой любим проект, той започнал да работи по новата мейл услуга, с което постепенно все повече служители на компанията започнали да се занимават.

Така на първи април 2004 г. се появява Gmail. Интересът към услугата е огромен от самото начало. За да избегне проблеми, Google прави регистрацията в Gmail само с покана от друг потребител. Самата услуга пък остава в бета версия до 2009 г.

В началото Gmail предлага 1GB пространство на всеки потребител. Нечувано по време, когато пощенските услуги предлагат по около 10MB и дори имаше тенденция за тяхното намаляване за сметка на платените абонаменти. Gmail променя тази философия още веднъж, когато през 2005 г. Google обявява, че ще започне постоянно да увеличава капацитета на своята пощенска кутия до безкрай. Разбира се, темповете на увеличаване на наличното пространство не са големи, но с навлизането на Google Drive и платените абонаменти, Gmail напрактика направи идеята за препълнена пощенска кутия част от миналото.

Gmail започва да се развива все по-бързо. През 2006 г. се появява функцията за чат, както и Google Calendar. През 2010 г. Gmail въвежда и функцията Priority Inbox. При нея софтуерът се опитва самостоятелно да определи кое писмо е важно и не трябва да бъде пропускано от потребителя. Година по-късно се правят по-сериозни промени в дизайна, като се въвеждат профилни снимки, нови теми за външен вид, както и опции за скриване на част от елементите и категориите.

Паралелно с това Gmail започва и своя път в мобилния свят. Още през 2008 г. излиза първото приложение за Android. Тогава то е доста семпло и дава достъп до минимални функции. Днес Gmail за Android има множество възможности и значително по-богат интерфейс.

Разбира се, не всичко е прекрасно. С годините Gmail си навлича и доста критики. Има и не едно и две съдебни дела срещу Google, които я обвиняват в нарушаване на личното пространство на потребителите. Причината е, че софтуерът на Google сканира писмата, за да избира по-правилните реклами. В опит да се защити миналата година Google обяви, че потребителите на Gmail не трябва да очакват гаранция за поверителност на данните в Gmail. В последствие компанията смекчи позицията си, но продължава да не смята, че върши нещо нередно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *