Добивът на въглища в България намалява през последните години

През последните три години добивът на въглища у нас намалява, показват данните на организацията на европейската въглищна индустрия Euracoal. Според последната статистика през миналата година у нас са добити 26,4 млн. тона лигнитни въглища и 2,1 млн. тона антрацитни въглища.

За сравнение, година по-рано, през 2012 година, добивът на лигнитни въглища възлиза на 31 млн. тона, а на антрацитни – 2,3 млн. тона. Статистиката на асоциацията показва, че през 2011 година пък добивът на лигнитни въглища у нас е бил 34,5 млн. тона, на антрацитните – 2,4 млн. тона.

През годините намалява и вносът на въглища – от 3,3 млн. тона през 2011 година до 1,7 млн. тона през миналата година.

Като цяло данните на Euracoal показват намаление на добива на въглища през последните години в целия Европейски съюз (ЕС). През миналата година добивът на лигнитни въглища в 27-те страни на общността (без Хърватия) е бил 407 млн. тона, а година по-рано – 433 млн. тона. Намалява и производството на антрацитни въглища – от 128 млн. тона през 2012 година до 114 млн. тона през 2013 година.

Леко се повишава обаче вносът – от 211 млн. тона до 216 млн. тона.

Данните на организацията показват, че основните запаси от въглища в ЕС са в Германия с най-много лигнитни въглища (40,4 гигатона) и Полша с най-много антрацитни въглища (19,1 гигатона). В България има запаси от 1,6 гигатона лигнитни въглища.

Основен източник на суровината за внос в ЕС е Украйна, в която има запаси от 31,8 гигатона антрацитни въглища.

Euracoal обединява интересите на 35 европейски държави, сред които и България, в областта на въглищната промишленост. Целта й е да покаже важната роля на въглищата при гарантирането на енергийните доставки, запазването на стабилността на цените на енергийните ресурси, както и постигането на икономически растеж.

По данни на организацията около 1/3 от производството на енергия в ЕС се пада на въглищни централи. Основният консуматор на енергия са металургичните предприятия, чието производство е енергоемко. За тях въглищата са източник на необходимата евтина енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *