Добивът на петрол в САЩ е пред свиване, вещаят експерти

Ръстът в производството на петрол в САЩ може да спре през втората половина на 2015 г. и да се насочи към спад през 2016 г., ако цените на петрола останат ниски, което би било в ущърб на производителите. Това съобщава PressTV, позовавайки се на експерти, пише news.bg.

Ако цените на петрола останат под 60 долара за барел, нарастването на добива ще секне в средата на тази година, се отбелязва в доклад на анализаторската компания IHS, който е изготвен след изследването на 39 хиляди петролни кладенеца в САЩ.

При запазване на тенденцията за ниски цени и доверието в бъдещото им нарастване остане разклатено, американското производство през 2016 г. може да усети застой и дори спад, обяви представител на компанията, който е един от авторите на изследването.
Цената на петрола се срина с 60% от юни миналата година заради пренасищане на пазара. Един американски барел лек суров петрол се продава в момента за около 50 долара, докато през юни беше около 110 долара за барел.
Падането на цените доведе до съкращаване на сондирането и край на петгодишен бум в сектора, който доведе до рекордно производство в САЩ.

Редица големи енергийни корпорации, включително Chevron Corporation и ConocoPhillips, обявиха, че ще намалят бюджетите си през 2015 година заради ниските цени.

Според IHS повече от половината петролни кладенци в САЩ през 2014 са работили на загуба при цена от 60 долара за барел, а 30% от новите кладенци са работили на загуба при цена на петрола под 81 долара за барел. Само 25% са печелили през миналата година при цена от 40 долара или по-малко за барел.

През последните дни цената на петрола и недоволството от замразените заплати доведе до стачки в САЩ в а петролния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *