Добра динамика на БВП и ниска инфлация в повечето страни от Централна и Югоизточна Европа

В Австрия ускоряването на динамиката на бизнес цикъла, което видяхме през втората половина на 2013 г. не продължи през първото тримесечие на текущата година, като реалният ръст на БВП се забави от 0,4% през четвъртото тримесечие на 2013 г. (на тримесечна база) до 0,2% през първото тримесечие на 2014 г. (на тримесечна база). Външната търговия продължава да играе важна роля за Австрия, а възстановяването на вътрешното търсенето замря. Така Петер Брециншек, главен анализатор на Райфайзен Рисърч, поделение на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ), започва представянето на стратегията „Австрия и Централна и Източна Европа“ за третото тримесечие на 2014 г.

„Водещите индикатори продължават да сигнализират за по-нататъшно увеличаване на икономическата активност в Австрия, въпреки че силата на икономическото възстановяване ще бъде по-малка, отколкото в предишните фази на съживяването. Поради това трябваше да намалим нашите прогнози за БВП за 2014 г. и 2015 г. с по 0.2 процентни пункта съответно до 1.3% и 2.1%. В резултат на това развитието на Австрия в момента е на средни нива в Еврозоната и продължава да изостава след Германия и Швейцария. За да се възвърне към по-устойчив растеж ще трябва да се осъществят реформи в областта на данъчните квоти и пенсиите, а също така да се реформират държавната, административната и здравната система. Виждаме също така основателен призив за намаляване на данъчната тежест върху труда, въпреки че неговото финансиране трябва да дойде главно от намаляването на разходите. С данъчна квота от 45.3% Австрия има петата най-висока данъчна квота в Европа – по-висока дори от тази в Швеция. Това високо ниво е не само неблагоприятно конкурентно положение, но също така и спирачка на растежа в сравнение с Германия и Швейцария“, продължава Брециншек.

Добра динамика на БВП и ниска инфлация в повечето страни от Централна и Югоизточна Европа

В началото на тази година регионът на ЦИЕ[1] изненада със солиден ръст на БВП, което накара анализаторите на Райфайзен Рисърч да повишат прогнозите за 2014 г. за целия регион на Централна Европа. Прогнозите за Полша (повишение с 0.2 процентни пункта до 3.3%), Чехия (повишение с 0.3 процентни пункта до 2.6%), Словакия (повишение с 0.5 процентни пункта до 2.7%) и Унгария (повишение с 0.7 процентни пункта до 2.7%) бяха коригирани нагоре. Очакването за ръста в Словения дори се вдигна с 1.5 процентни пункта до 1.0%, което би означавало дългоочакван край на рецесията в страната. В Югоизточна Европа положителното развитие в Румъния през първото тримесечие на 2014 г. беше толкова силно, че анализаторите коригираха своите прогнози за ръста на БВП за 2014 г. с 1.2 процентни пункта до 3.5%.

„За повечето от страните от Централна и Източна Европа един положителен аспект е, че вътрешното търсене, както под формата на частно потребление, така и на частни инвестиции, е все по-отговорно за икономическия растеж. В повечето страни от ЦИЕ инфлацията спадна до исторически ниски нива. Въпреки това обаче, очакваме през втората половина на годината тази тенденция да се обърне към покачващи се нива на инфлацията“, така Брециншек анализира текущите развития в икономическия растеж на страните от ЦИЕ.

В областта на паричната политика ниските темпове на инфлация в няколко страни от ЦИЕ също проправиха пътя за исторически ниски нива на лихвените проценти. В комбинация с изключително експанзивната парична политика, следвана от Европейската централна банка (ЕЦБ), която и в обозримо бъдеще най-вероятно ще продължи своето щедро предлагане на ликвидност, в региона на Централна и Източна Европа не се очакват промени в основните лихвени нива до началото на 2015 година. В Унгария обаче, низходящият цикъл на лихвените проценти, който се наблюдава през последните години, може да приключи през това лято при 2.2%. За разлика от това, Райфайзан Рисърч не вярва, че ще има повече повишения на лихвите в Русия, тъй като централната банка възпря тенденцията на обезценяване на рублата.

Пазарите реагират по-малко на продължаващия конфликт между Русия и Украйна

„Въпреки че облекчаването на напрежението в спора между Украйна и Русия изглежда далечна перспектива е ясно, че конфликтът има все по-малко въздействие върху развитията на икономиката и финансовия пазар. Въпреки че пазарите реагират по-малко на конфликта, продължаващата несигурност блокира инвестициите в региона. Ето защо се наложи да понижим още прогнозите ни за региона на ОНД за текущата година и в момента виждаме ръст на БВП от минус 0.3% в Русия и минус 7.0% в Украйна“, казва Брециншек.

В положителен аспект се очаква руският бюджет да получи големи допълнителни приходи, които могат да позволят балансиран бюджет или дори малък излишък през 2014 г. Причината за тази положителна динамика е обезценяването на рублата, която предвид особеностите на руския бюджет (голяма част от федералните приходи са деноминирани в щатски долари от мита върху изнасяния нефт и газ), означава по-високи приходи. Ако всякакви по-нататъшни политически напрежения могат да бъдат избегнати, Русия ще бъде в състояние дори да попълни фонд Резервен през 2014 година.

Индексът ATX: очаква се възстановяване до края на годината

До този период на годината австрийският ATX и източноевропейските фондови индекси до известна степен изоставаха спрямо резултатите на развитите пазари в Западна Европа и на американския пазар. Водещият индекс на Виенската фондова борса спадна с близо 2%, а основните пазари в Източна Европа останаха почти без промяна през първата половина на годината. Румънският индекс BET беше положително изключение и достигна ръст от 8%. За разлика от това западните пазари регистрираха ниски до средни едноцифрени процентни увеличения. Според Бернд Маурер, Заместник главен анализатор в Райфайзен Центробанк, основният виновник за малко по-слабото развитие е негативното влияние на геополитическото напрежение в Украйна върху региона като цяло. За летните месеци анализаторите на Райфайзен Центробанк очакват стабилни до незначително позитивни резултати за Австрия и Източна Европа. Тази тенденция трябва основно да се подхранва от постоянното подобряване на икономическата среда и продължаващите ниски нива на лихвите. След волатилността през летните месеци Райфайзен Центробанк очаква увеличение на ATX до 2750 пункта до края на годината. Въпреки че текущите нива на оценка на индекса не изглеждат ниски по дългосрочните исторически стандарти, относителното сравнение все още сочи към привлекателността на акциите като категория актив в сегашните условия на ниски лихви. Освен това капиталовите пазари на Австрия и Източна Европа показват атрактивни оценки в сравнение с други установени пазари, както и с развиващите се пазари. Повишената активност при M&A (сливания и придобивания) през последните няколко месеца дава още един стимул за капиталовите пазари.

Сектори на фокус: нефт, недвижими имоти, банки и индустрия

Що се отнася до отделни отрасли, Маурер смята за интересни добивните петролни компании, сектора на недвижимите имоти, избрани банки, както и индустриалните акции. Анализаторът смята, че „силният ръст в търсенето на петрол, повишаващите се производствени разходи и непостоянната геополитическа среда говорят в полза на стабилно до леко повишаване на цените на петрола. Акциите в компании от сектора недвижими имоти вероятно ще се възползват от подновените монетарни стимули от страна на ЕЦБ. „Райфайзен Центробанк препоръчва селективен подход в източноевропейския банков сектор. Има някои обещаващи акции, които според анализатора се възползват от намаляващите разходи за риск и динамиката на прилични приходи. В индустриалния сектор анализаторите на Райфайзен Центробанк предлагат онези компании, които са атрактивно оценени и успяват да яхнат вълната на ускоряване на икономическото развитие в Австрия и Централна и Източна Европа.

[1] Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се състои от Централна Европа (ЦЕ) – Чехия, Полша, Словакия, Словения и Унгария, Югоизточна Европа (ЮИЕ) – Албания, Босна и Херцеговина, България. Хърватия, Румъния и Сърбия и страните от ОНД – Русия, Украйна и Беларус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *