Добри новини оживиха световните борси

Изненадващото координирано действие на основните централни банки по света незабавно промени играта и вля оптимизъм на пазарите. Поскъпват рязко еврото, петрола и акциите.
Единствените компании, на които това не им се отразява добре, са зависимите от енергийните суровини, като авиопревозвачите. Останалите сектори обаче са агресивно изкупувани от инвеститорите и това личи по движението на индексите.
DOW JONES INDUS. AVG скача с 2.77% до 11 876 пункта.  S&P 500 INDEX катери с 2.75% до 1 228 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX изригва с 2.74% до 2 584 пункта.
Друга новина, които повлиява положително върху настроението на инвеститорите, предоставиха данните за разкрити повече от очакваното работни места от частния сектор в САЩ.
В същото време обаче стана ясно, че производителността на американската икономика пада през третото тримесечие на годината спрямо предходното. При първоначални оценки производителността трябваше да е скочила с 3.1%, но департамента по труда докладва за 2.3%.
След пробива над $ 1.35, еврото коригира леко до $ 1.3471 към долара.
Петролът остава твърдо над $ 101 за барел лек американски, а сортът брент се котира при $ 112.44 за барел.
Новината за координирани действия на централните банки по света изстреля мощно нагоре индексите на европейските борси.
Френският CAC 40 скочи с 3.44% до 3 130 пункта. В Германия DAX расте с 4.52% до 6 062 пункта, а в Лондон FTSE 100 се покачва с 2.89% до 5 490 пункта.
Еврото рязко поскъпна към долара до $ 1.3420 при курс на обмяна под $ 1.33 тази сутрин.
Петролът скочи рязко с близо долар и половина до $ 101.26 за барел лек американски петрол. Само преди половин час цената бе $ 99.73 за барел.
Брентът също рязко поскъпна с 1.61% до $ 112.52 за барел.
Това се случва непосредствено след като бе съобщена новината за разкрити нови 206 хил. работни места в частния сектор на САЩ при очаквани 110 хил.
Нотки на оптимизъм проблясват на европейските борси. Индексите увеличиха печалбите си, а еврото започна да връща част от загубите към долара и отново е над $ 1.33.
Инвеститорите явно имат положителни очаквания за развитие на обстановката, особено след като германските едногодишни облигации днес се търгуват на отрицателна доходност. Лихвите, които инвеститорите искат, за да купуват такива книжа, паднаха под нулата до -6 базисни пункта.
Играчите явно се подготвят за реакция от страна на Европейската централна банка, тъй като нито инфлацията, нито безработицата остава в границите, определени в стратегията й за тази година.
Междувременно централната банка на Китай обяви, че ще понижи равнището на изискваните от банките минимални резерви с 0.5%. Това се прави с цел осигуряването на повече ликвидност в системата. Тя пък от своя страна е необходима, за да бъде подпомогната икономиката на страната.
Централната банка предприема действие в тази посока за пръв път от декември 2008 година.
Преди отварянето на Wall Street инвеститорите четат интригуващата новина, че Щатите са на път да се превърнат в нетен износител на петрол и петролни продукти, тъй като износът надвишава вноса. Комбинацията от ръст на търсенето в развиващите се страни и свиване на активността на вътрешния пазар води до това историческо положение, което се случва за пръв път от 62 години насам.
По данни на енергийния департамент изнесените горива и петролни продукти през тази година са били 753.4 млн. барела, докато вносът е бил 689.4 млн. барела.
Европейските инвеститори казаха не на плановете за стабилизиране на еврозоната, които в момента се коват в Брюксел от финансовите министри. Борсите в европейските финансови центрове отвориха с понижения, като във Франкфурт те достигнаха 1.2% до 5729 пункта за DAX, в Париж 1.3% до 2987 пункта за CAC40, а в Лондон 0.7% е понижението в FTSE100 до 5296 пункта.
Понижават се на първо място акциите на финансовите компании, след като S&P понижи рейтинга на водещите банки както в САЩ, така и в Европа. Нестабилността вещае по-слаба търговия и по-нисък икономически растеж, това обяснява защо и енергийните и минните дружества се свличат.
Еврото се смъкна под 1.33 до 1.3278 долара, в израз на нарасналото усещане за риск. Сходно понижение от 0.3% отбеляза паундът до 1.5552 долара, швейцарският франк също се понижи до CHF 0.9234. Доларовият индекс се повишава с 0.28% до 79.291 пункта.
Скъпият долар и опасенията от криза натискат цените на суровините и петролът вече струва 110.17 долара за барел брент и 99.11 долара за барел WTI, понижението и в двата сорта е около 0.6%. Аграрната продукция поевтинява. Медта се смъква с 1.84% до 7322 долара за метричен тон. Златото заради скъпия долар губи 4.7 долара на тройунция, но остава скъпо на 1714.2 долара.
Кратък беше комфортът на биковете на фондовите пазари. След силно начало, сесията на Wall Street завърши колебливо, с понижение в индекса Nasdaq от 0.47% и ограничаване до 0.3% на ръстовете в Dow и S&P500, съответно до 11 555 и 1195 пункта.
Азиатските акции поеха колебанието от най-големия световен пазар, като значително го засилиха. В момента индексът в Хонконг Hang Seng се смъква с 2.13% до 17 868 пункта. Токийският Nikkei 225 приключи деня с 0.5% понижение на 8435 пункта. А в континентален Китай шанхайският SCI 300 се свлича с 3.7% до 2433 пункта.
Вижда се, че банковите акции и минните компании се представят най-слабо. Анализаторите в САЩ се опитват да прехвърлят цялата вина за финансовия сектор върху Европа. Но силно негативно е понижението на кредитния рейтинг наведнъж на всичките американски банки, което съвпадна с разкриването на историята за финансовото подпомагане на банките от ФЕД през 2007/09 г.
Дотук през месеца Hang Seng е загубил 9.8% от стойността си, Nikkei 6.9%, а австралийският индекс S&P/ASX 200 е надолу с 4.7%. Днес обаче австралийският индекс се представя ярко, нараствайки с 0.42%, което е следствие от статистиката, че капиталовите разходи в страната континент са нараснали с 12.3% през тримесечието – където има инвестиции, там има и икономически растеж.
Въпреки това намалените прогнози за икономическия растеж тежат на пазара на суровини. Медта се смъкна с 1.7%, а петролът отново пое надолу от двуседмичния връх, на който се беше настанил вчера. Актуалната цена на брента е 110.62 долара за барел, а на WTI 99.44 долара. Понижението в рамките на деня е 0.3%.
Златото за сметка на това поскъпва, като отражение на нарасналата несигурност за финансовата система. Европейските финансови министри, които днес се срещат за втори ден, одобриха разширяването на стабилизационния  фонд и решиха да отпуснат следващия транш от финансовата помощ на Гърция, но въпреки това инвеститорите се притесняват от новата емисионна политика на еврозоната.
Поевтиняващите суровини обясняват спада на акциите на минните компании, сериозно представени в Хонконг. Но сривът на борсата в Шанхай има друга причина. Висш китайски политик заяви, че страната ще цели икономически растеж чрез фискална политика, вместо по-охлабена монетарна политика. Това доведе до вълна от разочарование.
Все пак има признак за стабилизиране на фианнсовата глобална система. Инвеститорите продават йените, които трупаха като убежище заради европейската дългова криза. Японските пари се търгуват по курс 77.9398 йени за долар и 103.7979 йени за евро. Австралийският долар се смъкна малко надолу под паритета с щатския до USD 0.9969.
Едно евро купува 1.3319 долара, а паундът 1.5581 долара.
Интересен е коментарът, че акциите на финансовите компании нямат особена перспектива в средносрочен период. Не за друго, а защото регулаторите в Европа и САЩ няма да се спрат, преди да гарантират, че банките са здрави като крепости. Ще бъдат въведени нови капиталови изисквания, които ще костват на банките доста печалби.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *