Добро вино от реколта 2017 без повишаване на цената

Гроздето от реколта 2017 е на изключително високо ниво, казва директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев.

Гроздоберът не е приключил и доста количества от местни сортове като Мавруд, Рубин и Широка мелнишка не са прибрани. Има неприбрано грозде и от по-късните сортове като Каберне и Мерло. Според Коев до момента са прибрани 80% от гроздето.

„Като качество реколтата от тази година може би за последните 30 години е в топ 5 на най-добрите реколти. Тази година грозде има достатъчно, но не е с толкова налети гроздове и натрупан сок, което се дължи на засушаването в пролетно-летния сезон. В началото на кампанията по прибиране пък паднаха доста дъждове. Това малко ще намали количеството, но като качество е на изключително високо ниво“, казва Коев. Прогнозите му са за висококачествено вино без скок в цената, информира в.Стандарт.

Продължава износът на грозде освен за Румъния и за Италия, която е голям потребител на българско грозде от сорта Мускат Отонел. Тази година Франция, Италия, Испания и Португалия имат драстичен спад в реколтата след пожари и наводнения.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *