Доверието на потребителите в българската икономика се връща

През последните три месеца доверието на българските потребители в перспективите и състоянието на икономиката се засилва.

През януари 2015 г. показателят на доверието нараства с 4.8 пункта, спрямо октомври 2014 г., като при населението в градовете увеличението е 4.0 пункта, а при населението в селата, със 7.3 пункта, сочат данните на НСИ.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение.

В сравнение с октомври 2014 г. се наблюдава и намаление на песимизма в оценките за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца и в очакванията им за следващите дванадесет месеца.

Потребителите продължават да считат, че има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-умерени в сравнение с мненията, изразени през октомври.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца очакванията се изместват към запазване или незначително намаление.

Има леко подобрение намеренията да се правят разходи за предмети с дълготрайна употреба и за покупка на автомобил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *