Доверието на щатския пазар се възстановява

През изминалата седмица започна обявяването на резултатите за първото тримесечие на 2007 година, традиционно с финансовите отчети на Alcoa. С това вниманието на пазара се измести от макроанонсите към корпоративните печалби. Към момента консенсусът на инвеститорите е за около 4% ръст на EPS спрямо първото тримесечие на 2006, което, както споменават някои анализатори, обикновено води до краен резултат от около 6% – 7% в края на отчетния сезон, все добри темпове на растеж, но далеч от двуцифрените 15%, които виждахме години подред.

Настоящата пазарна оценка за S&P 500 е около 16 пъти печалбата на акция – атрактивно ниво на финансови коефициенти, което ще подкрепя индексите през следващите месеци, но рисковете започват да се трупат. Изключително внимание инвеститорите ще отделят на прогнозите за развитието, които идват от самите компании за следващите тримесечия на 2007. Признаците за натиск върху маржините на печалбата ще се отразят негативно върху очакванията за корпоративните резултати, което допълнително ще понижи прогнозните стойности все по-близо до нула – съществен риск за пазара.

Най-голяма волатилност индексите реализираха около комюникето на Федералния резерв, което подейства „отрезвяващо за пазара” и до голяма степен върна очакванията там, където трябва да бъдат, а именно – за неутрална позиция на ФЕД в обозримо бъдеще. От комюникето стана ясно, че единственото намерение на централните банкери е да премахнат фразеологията за нормализация „по презумпция” в светлината на по-големите рискове за икономиката, но не и да дадат ясни индикации, че ще има редукция през следващите месеци.

Този обрат в очакванията естествено се отрази негативно на индексите и в часовете след анонса включително те се понижаваха, без дори да коригират незначителна част от загубите си.

През седмицата нямаше ключови новини на специфично фирмено ниво, но все пак интерес предизвика Citigroup, чиито акции получиха позитивна оценка от инвеститорите за обявеното намерение да преструктурира или съкрати 26 000 позиции, като котировките се повишиха с около процент още преди представянето на конкретния план.

Техническа картина

DOW JONES

Dow няколко дни се колебаеше над ключовата подкрепа при 12 435, което за момента запазва възходящия тренд в сила за връщане и опит за убедителен пробив на 12 585. Само ерозирането на 12 435 обаче ще бъде сигнал за нестабилност и ще постави на прицел първоначално 12 340, а впоследствие и 12 000 областта с риск за пълна реверсия. Гледайки напред трендът ще се поднови при задържане над 12 585 и ще постави на прицел отново рекордните максимуми.

Подкрепа

12 435

12 425

12 340

Съпротива

12 585

12 690

12 790

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *