Доверие издаде втора облигационна емисия, инвестира в нова болница и вино

1,4 млн. евро ще бъдат вложени във втора болница в гр. Пловдив

Днес, 19 октомври, “Доверие Обединен Холдинг” АД издаде втората си облигационна емисия. Тя е в размер на 4,5 млн. евро обикновени, неконвертируеми, лихвоносни, свободно прехвърляеми облигации, обезпечени с ипотека на недвижимо имущество и залог на активи. Облигациите ще са с фиксиран годишен купон от 6%, като лихвените плащания ще се извършват на всеки шест месеца. Емисията е петгодишна, като главницата се изплаща на две равни части, съответно на 48-ия и 60-ия месец. Мениджъри на емисията са ФК“Евър”АД и ТБ “Алианц България“ АД. Пласирането бе частно.

Купувачи са няколко институционални инвеститора. Емисията е вписана в Централен депозитар с ISIN код: 2100028054 Предстои регистрация на емисията в Комисията за финансов надзор. След като бъде регистрирана като публична, емисията облигации ще бъде качена за вторична търговия на БФБ.

„Емисията бе пласирана само за един ден, при положение че лихвата по заема е само 6%. Това е най-ниския фиксиран процент, на който публично дружество е успяло да пласира облигационен заем в България“, коментира Пламен Пейчев, инвестиционният консултант на ФК Евър АД.

Облигационният заем ще бъде използван в няколко направления, уточниха от холдинга. С 1,4 млн. евро ще бъде изградена втора болница в гр. Пловдив. От тях 1 млн. евро ще бъдат използвани за закупуване на оборудването на здравния център. “Доверие Обединен Холдинг” АД вече е закупил сградата, в която трябва да се помещава здравният център. За 1,5 млн. евро се предвижда изграждането на съвременен старчески дом и хоспис в района на гр. Банкя.

Предвижда се създаване на винарска изба в подножието на Рила, на пътя за Рилския манастир, където ще се произвеждат изключително бутикови вина. Там “Доверие Обединен Холдинг” АД вече притежава 340 дка. лозя, които са засадени през 2004 г. Използван е италиански разсадъчен материал и know-hоw. 50% от посевите са с Мерло, 25% с Каберне и 25% с Шардоне. Предвижда се да бъдат построени изба и заведение, в което да спират за почивка туристи, тръгнали за Рилския манастир. Застроената площ на винарната и заведението да бъде 2000 кв.м. Инвестицията в оборудването и сградите ще бъде 1 млн. евро, от които 428 хил. ще бъдат инвестирани в съдове за преработка и съхранение на 500 т. грозде.

Не на последно място в гр. Пловдив ще бъде изграден жилищен комплекс с 5 000 кв.м. разгърната площ. Парцелът се намира в централните части на града, в престижен квартал. Ще включва няколко магазина и 60 апартамента. Комплексът ще бъде изграден със средства от облигационния заем и собствени на “Доверие Обединен Холдинг” АД, като целта е да бъде продаден след завършването на сградата. Предвижданията са себестойността на кв.м. да бъде 220 евро, като в цената е включена и стойността на парцела, върху който се строи. Необходимите средства, за да се построи комплекса, са 1 млн. евро.

“Доверие Обединен Холдинг” АД създаде ново дъщерно дружество “Ритон-Класик”ООД, обявиха още от холдинга. Групата Доверие притежава 51% от капитала на новата компания, която ще произвеждат ризи – около 300 хил. годишно, като за целта ще бъдат открити 150-160 нови работни места.

В момента се изгражда нова производствена сграда, в която ще се помещава “Ритон Класик”АД. Новата компания ще получи безвъзмездно финансиране от холандското правителство на стойност 950 хил. евро. Финансирането е по програма на Европейския съюз за съвместни фирми между западно- и източноевропейски компании. С парите от програмата ще бъдат закупени най-модерни производствени линии, машини и оборудване. Кроенето ще бъде напълно автоматизирано и ще се управлява от компютър. Цялата продукцията ще се пласира под търговските марки на McGregor Fashion Group N.V. в магазините на холандското дружество. За строителството на производствените помещения са необходими 500 хил. евро.

През 2004 г. ОСА на Доверие обединен холдинг овласти Управителния съвет за издаване на облигации с обща номинална стойност да 100 млн. лв. или равностойността им в друга валута за срок от 5 г. В края на ноември 2004 г. Приключи плащането по първата облигационна емисия в размер на 1,36 млн. евро.

Днес бяха изтъргувани 9568 акции от холдинговото дружество на цени между 5,17 и 5,22 лв. Средната цена отбеляза повишение от 0,39% до 5,20 лв.

От: Кристиян Костов

kostov@investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *