Догодина пенсиите ще минат над 1000 лева

За пръв път от влизането в сила на пенсионната реформа преди 9 години възрастни хора ще могат да получават над 1000 лв. пенсия от следващата година, пише в. „Сега“.
Пенсиите, отпуснати след 1 януари 2010 г., няма да бъдат ограничени от тавана, който в момента е 700 лв. Така хора, осигурявали се на максималния осигурителен доход от 1997 г. насам, ще получават около 4.5 пъти над средната пенсия, прогнозира пред “Сега“ бившият управител на Националния осигурителен институт Йордан Христосков.
В момента средната пенсия е 289 лв. Това означава, че догодина ще има хора, които ще получават и 1300 лв. Според Христосков няма опасност отпадането на тавана за новите пенсии да доведе до срив в пенсионната система и до още по-голямо задълбочаване на дефицита в бюджета на НОИ. “Тези пенсии са заслужени, защото ще отидат при хора, които дълги години са се осигурявали на реалните си доходи“, коментира бившият управител на осигурителния институт.
“Премахването на тавана за новоотпуснатите пенсии е заложено още преди 3 г. в Кодекса за социално осигуряване и смятам, че това е правилно“, каза вчера пред Би Ти Ви и социалният министърМладенов. Това е единственият начин работещите да бъдат мотивирани да се осигуряват върху реалния размер на заплатите си, обясни той. Преди няколко седмици зам.-министър Христина Митрева съобщи пред “Сега“, че за покриването на допълнителните разходи от падането на тавана за новите пенсии догодина ще трябва неголям ресурс – около 5 млн. лв.
Таванът на пенсиите беше въведен заради недостатъци на старата пенсионна система, които позволяваха някои категории служители като банкери и летци да получат пенсии от 2-3 хиляди лв., тъй като са се осигурявали върху много високи суми. Впоследствие този недостатък беше изгладен чрез въвеждането на максимален осигурителен доход, над който не могат да се внасят осигуровки (2000 лв. в момента). Според изчисления на социалните експерти това по естествен път регулира пенсиите, които ще бъдат отпускани от следващата година нататък.
Ограничението от 700 лв. обаче остава за старите пенсии, отпуснати до 31 декември 2009 г. Вчера социалният министър заяви, че и за тях таванът ще се преразгледа през юли догодина заедно с евентуалното увеличение на останалите пенсии. Все още не са правени разчети колко лева ще достигне максималната пенсия, уточни пред “Сега“ зам. социалният министър Христина Митрева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *