Доживотен затвор без замяна за Лазар Колев по делото „Белнейски“

Присъдата бе прочетена точно в 14 часа, повече от 5 години след убийството на сестрите и 4 месеца след началото на процеса. Нито един от петчления състав, който го осъди, не е имал различно мнение.
Лазар Колев бе обвинен в изнасилване и убийство на двете сестри и блудство с по-малката Христина. Според обвинителния акт те са извършени с особена бруталност и жестокост. Телата на момичетата бяха открити на 31 януари 2006 г. в местността “Грамадите“, край Брацигово.
Основните мотиви за налагането от съда на най-тежкото наказание са, че обвинението е доказано по несъмнен начин, включително чрез гласни веществени доказателства, използвани СРС, а също и чрез ДНК и други експертизи, както и писмени показания на свидетели. Изграденото алиби от Лазар Колев се опровергава от нелогичното и паническо поведение след извършването на престъплението. Според съда обясненията, дадени от него, са продиктувани от позицията на самозащита и се опровергават от събраните доказателства.
Колев ще трябва да плати обезщетение от 400 000 лева на родителите на убитите момичета, заедно със законната лихва от датата на извършването на престъплението – 28 януари 2006 г., до влизане в сила на присъдата, съобщиха БТА и „Фокус“. Освен това Колев трябва да плати и разноските по делото в размер на 79 231 лв.
Магистратите решиха наказанието да се изтърпи при първоначален специален режим в затвора. Съдът потвърди и мярката за неотклонение „задържане под стража” на Лазар Колев до окончателно влизане в сила на присъдата, която може да бъде обжалвана пред Пловдивския апелативен съд.
Нямам съмнения, че Лазар Колев е извършителят на жестокото убийство, каза след изчитане на присъдата окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева. Тя каза още, че се чувства удовлетворена, тъй като по това дело са положени неимоверни усилия от страна на полицаи, следователи и експерти за събиране на необходимите доказателства и допълни, че не приема присъдата като лична победа, а като професионален успех.
От своя страна единият от адвокатите на Лазар Колев – Димитър Марковски, заяви, че категорично ще обжалват присъдата и не изключва възможността да се стигне до съда в Страсбург, тъй като има нарушение на човешките права.
Родителите на убитите момичета Фани и Стоимен Белнейски коментираха, че са удовлетворени от постановеното наказание, но това няма да върне децата им.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *