Дойде време да се разчистят Авгиевите обори

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Проблемите не могат да бъдат вечно замитани под килима

Без драконовски мерки за икономии Атина не може да се измъкне от безпрецедентната бюджетна криза, стреснала не само гърците, но и цяла Европа. С нов, още по-суров план Гърция се надява да изплува от дъното.

 

 
Ако по повод новия план за икономии в Атина се говори за кръв, пот и сълзи, то върху плана ще трябва да са покапали и няколко крокодилски сълзи. Години наред гърците живеят много над възможностите си с парите на ЕС. И ето че дойде време да се разчистват Авгиевите обори. Затова суровите мерки са не само оправдани, но и правилни.
И Европа е виновна
Няма съмнение, че Гърция трябва да бъде водена изкъсо, от гледна точка на дългогодишните стъкмистики, представяни от Атина в Брюксел. Покрай възмущението спрямо Гърция, което цари понастоящем в Берлин, Брюксел и Париж, биват забравяни обаче някои важни аспекти. Не бива с лека ръка да освобождаваме ЕС от отговорност за финансовия хаос, царящ понастоящем в Гърция.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Дълго време Европа се правеше, че не вижда
Пет пъти през последните години европейската статистическа служба Евростат е обръщала внимание върху фалшифицирани гръцки статистики. Пет пъти нищо не се е случвало. През 2004 година, въз основа на съмнения около финансовото състояние на Гърция, Брюксел настоява за проверки на място. Предложението е отхвърлено от страните-членки на Съюза. Човек трябва да има предвид тези факти и когато в края на тази работна седмица германската канцлерка Ангела Меркел се срещне в Берлин с гръцкия министър-председател Папандреу.
Балансиране по тънък лед
Към всичко това се прибавя и още едно обстоятелство – а именно, че гръцкият премиер няма много широко поле за действие. Въпреки че мерките за икономии са толкова належащи за Гърция, той може да ги проведе само заедно с населението на страната, а не срещу него. Или казано с други думи, сегашният положителен обрат в Гърция би могъл да се превърне в своята противоположност, ако натискът прехвърли границата на поносимото.
Тоест, Папандреу ще трябва да се движи по доста тънък лед, за да не прекрачи границата между спешно необходимите реформи и максималното натоварване на местното население. В тази връзка съществува възможността Атина да намали бюджетния си дефицит до изисквания от Брюксел максимум 3 процента от БВП не за три, а за четири години. Защото в противен случай е налице опасност гръцката икономика да бъде обладана от депресия и безработица – и то в момент, когато стопанството най-сетне има нужда от прираст.
 

 У. Пик, К. Цанев, Дойче веле 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *