Дойче банк договори по-ниски глоби в САЩ

Дойче банк е постигнала споразумение с два регулатора в САЩ, които я обвиняваха в нарушаване на икономическите санкции, наложени на страни като Иран и Сирия.Информацията е на агенция АФП, която се позова на източник, близък до проблема, съобщава БГНЕС.

Германската банка ще плати глоба над 200 милиона щатски долара, наложена от Отдела за финансови услуги в Ню Йорк (DFS) и Федералния резерв (Фед), съобщи във вторник източникът, пожелал анонимност. Споразумението може да бъде обявено официално тази седмица.

Но това не означава, че този проблем за „Дойче банк” ще приключи, защото други регулатори продължават разследванията си. Такъв е американското Министерство на правосъдието (DOJ), което предизвика съдебно разследване.

Регулаторът DSF, известен с острия си тон спрямо големите банки, разследва в продължение на месеци бизнес отношенията на „Дойче банк” за нарушения на американското ебмарго. Той търси да установи дали клонът на германската банка в Ню Йорк е извършвал транзакции за ирански и сирийски организации и лица.

В крайна сметка размерът на платеното по споразумението ще бъде по-малък от платеното от други големи европейски банки, подчертава източникът на АФП.

Размерът на глобата ще бъде относително по-малък в сравнение с 8,9-те милиарда долара, платени от „БНП Париба” (BNP Paribas) през 2014 г. или 787-те милиона щатски долара, платени от „Креди Агрикол” (Crédit Agricole) миналата седмица.

Разговорите между DFS и „Дойче банк” са постигнали добър напредък и по други въпроси, като манипулации на валутния курс и прането на пари, идващи от Русия, заяви пред АФП същият източник. Не е изключено да се постигнат споразумения и по тях до края на годината, когато напуска шефа на DFS Антъни Албанезе, посочва източникът на АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *