Докато Брюксел и Москва спорят, Китай купува Украйна

Докато центърът на Киев е окупиран от протестиращи, станаха известни подробности за многомилиардни китайски инвестиции в Украйна.

Те са договорени от украинска делегация при неотдавнашно посещение в Китай. Става въпрос за над 20 договора за многомилиардни инвестиции, включително за китайското участие в огромен пристанищен терминал на кримския бряг.

Това съобщи първият вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов в неделя вечерта по телевизия ТРК „Украйна“, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него договорите дават възможност да бъдат реализирани поредица големи украинско-китайски проекти. „В рамките на посещението, наистина са подписани 22 споразумения“, каза той.

„Най-интересното – това е първото съвместно ипотечно кредитиране на сума 15 милиарда долара за 15 години. Смятам, че не е имало такова“, сподели вицепремиерът.

Проектът ще позволи да се решат много проблеми в строителния сектор на икономиката, отбеляза Арбузов. Той съобщи още за 3 милиарда долара кредити в енергийната област, както и за големи инвестиции на Китай в селското стопанство на Украйна. Китай ще купи ферми с обща площ по-голяма от американския щат Охайо.

При неотдавнашното посещение на украинската делегация в Китай е завършено съгласуването на съвместния проект за дълбоководно морско пристанище в Сакския район на полуостров Крим на Черно море, съобщава БГНЕС.

Комплексът обединява контейнерен терминал, терминал за зърно и насипни товари. Планира се общият товарооборот да достигне около 140 млн. тона годишно. Украйна ще може да приема там морски съдове с „всякаква водоизместимост“, а около пристанището ще бъде изграден технологичен парк.

Китайските проекти пораждат сериозни въпроси по отношение на това дали Русия ще успее да задържи Украйна като икономически сателит. Инвестициите в украинската икономика са евтини и дават възможност за достъп до руския пазар, ако Москва надделее или ще позволят създаването на сериозна база за настъпление на китайските компании в Европа, ако Киев отстъпи пред демонстрантите.

И в двата случая Китай ще спечели, а икономическото и оттам политическото влияние на Русия в региона ще намалее драстично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *