Докладът „Мавродиев“: стрелба в медиите за отвличане на вниманието

Много, но известни факти за изпълнението на миналите бюджети присъстват в доклада на Временната парламентарна комисия, която трябваше да направи ревизия на кабинета “Станишев”.

Докладът на комисията ,председателствана от Стоян Мавродиев, е представен обширно в днешните вестници.

3 млрд. лв. са изчезнали от фискалния резерв само за един месец – декември 2008 г. , акцентира „Труд”. През декември 2008 г. на две свои заседания Министерският съвет взема решение за изразходване на 800 млн. лв., подчертава комисията. Ще припомним, че тогава макроикономическата ситуация бе благоприятна иправителство с лекота постигна значителен излишък, дори след тези ударни разходи, които бяха силно критикувани от икономистите. (В крайна сметка през 2008 г. бяха похарчени със 115 млн. лв. по-малко от предвиденото, а приходите бяха със 125 млн. лв. повече от прогнозата.) От началото на 2009 г. до края на мандата на тройната коалиция пък са преразпределени бюджетни средства на стойност 1,2 млрд. лв.

Намалението на бюджетните приходи е до голяма степен обективно заради кризата, но най-вече се дължи на харчовете на кабинета, пише в доклада.

Кабинетът “Станишев” съставя неадекватен и твърде оптимистичен бюджет за 2009 г., констатира още комисията, като подчертава, че приходите са били надценени със 7.5 млрд. лв. Точно толкова всъщност е неизпълнението на планираните приходи по консолидираната фискална програма за 2009 г.

При прогноза за приходи от 32.5 млрд. лв. , през 2009 г. са събрани малко над 25 млрд. лв.Но разходите също не са били направени в пълен размер и са с 5 млрд. лв. по-малко от плана за цялата година.

От официалните данни на МФ се вижда още, че първите признаци за затруднения са били видими към средата на 2009 г. , преди смяната на властта. До юни са събрани 12.95 млрд. лв., катоизпълнението на приходите е било 39.8% от разчета (при 51.6% към средата на 2008 г.). Към юни 2009 г. са били направени 12.36 млрд. лв разходи, което е почти 42% от плана (в предкризисната 2008 г. кабинетът Станишев е похарчил 40% от планираните разходи до юни).

Новината в доклада се отнася до тайното споразумение между БНБ и МФ за подпомагане на банки в затруднение, което бившият финансов министър Пламен Орешарски нарече „едно малко изключение“.
Както пише „24 часа”, условията за това са били: “ срокът за погасяване на заемите е до 6 месеца; предвидените обезпечения са залог върху поне 51% от акциите на банката, а ако заемът е на по-голяма стойност – и ипотека върху имоти или залог върху други активи. За лихвите по финансирането е заложено да са като тези на междубанковия пазар”.
Членът на временната анкетна комисия Румен Овчаров от Коалиция за България коментира за БНР, че докладът е набързо съставен и даден на медиите, за да отвлече вниманието от сериозната дискусия за кризата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *