Докога американците ще имат търпение Обама да оправи икономиката?

При лавината от лоши икономически новини за американците въпросът е колко дълго ще продължи кризата, а за президента Барак Обама – колко дълго обществото ще чака, преди да започне да изисква резултати, пише АР.
За някои няма време за губене. „Нивото ми на търпимост относно цялата ситуация, в която се намираме, е на нулата“, заявява Рон Зик, собственик на малка фирма.
Други пък не се надяват на обрат в скоро време. „Няма да е въпрос на месеци. Има толкова много неща, които са сериозно сгрешени“, коментира Патриша Ървин, демократ, която досега е подкрепяла начина за справяне с икономиката на Обама, но не очаква съществена промяна за най-малко една година.
Такива са настроенията и сред по-голямата част от американците, според проучване на общественото мнение, реализирано през януари от AP и GfK. Анкетата показва, че 72 на сто от жителите на САЩ смятат, че ще е необходима повече от една година, за да се забележи подобряване на икономиката. Друго проучване, реализирано от NBC-Wall Street Journal миналата седмица, разкрива сходни настроения.
Самият Обама призовава за търпение, като непрекъснато повтаря, че е по-загрижен за насочване на страната по пътя на дългосрочна финансова стабилност, отколкото за изнамирането на средства за бързо възстановяване.
Защо обаче прословутите с нетърпението си американци са склонни да дадат на президента толкова време за действие?
„Хората ще бъдат малко по-търпеливи този път. Те разбират, че президентът Обама е наследил, а не е създал този проблем“, смята Даръл Уест от Brookings Institution.
Вероятно обаче рано или късно Обама ще „притежава“ проблема. „Ако до 2010-2011 г. не започне за да се вижда подобрение, политическите му успехи ще започнат да намаляват“, добавя Уест.
Прогнозите на администрацията на Белия дом са за свиване на икономиката на САЩ с 1,2 на сто тази година и за възстановяване със солиден ръст от 3,2 на сто през 2010 г., който да бъде последван от растеж от 4 на сто през следващите три години. Това е по-оптимистичен вариант от очакванията на повечето независими икономисти.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *