Доларите в САЩ с кокаин

Учените от Американското химическо дружество във Вашингтон са установили, че практиката да се смърка кокаин в носа през навита на стегнато руло банкнота далеч не е само кинематографично клише.
Според тях в големите градове в САЩ до 90 процента от банкнотите са дали положителна проба за дрогата, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. В самия Вашингтон делът на купюрите с остатъчни следи от кокаин достигал 93 процента – равнище, сравнимо с Бостън, Детройт и Балтимор.
Макар че донякъде замърсяването може да се дължи на кокаинови кристали, които се втриват от една банкнота в друга в пачките, изследователите са установили очевиден ръст на явлението. Същите тестове преди две години показали, че само 67 процента от американските банкноти имат следи от кокаин.
Авторите на проучването обясняват растежа с вероятно увеличение на потреблението на кокаин в Америка, където се смята, че има 6 млн. редовно употребяващи наркотика. Все пак, смята се, че основното замърсяване се дължи на банкоматите и машините за броене на банкноти.
Количеството на кокаина върху банкнота е от порядъка на 0,006 микрограма, хиляди пъти по-малко от песъчинка (еквивалентът на 50 песъчинки е 1,24 микрограма).
Американските химици анализирали банкнотите в обращение в над 30 големи градове от пет страни – САЩ, Канада, Бразилия, Китай и Япония. Американските и канадските банкноти имали най-високо ниво на замърсеност – съответно 90 и 85 процента. За първи път учените сравнили резултатите с тестове на банкноти от други части на света. След САЩ и Канада Бразилия показала най-висока честота на кокаиновите следи – при 80 процента от банкнотите. Китай с 20 процента и Япония с 16 процента остават доста по-назад.
Филмовите режисьори, прибягващи до клишето, за да бъдат автентични, трябва да имат предвид, че според учените в САЩ предпочитаният избор за целта са банкнотите от 5, 10, 20 и 50 долара. И скромната еднодоларова банкнота, и далеч по-ценната стотачка по някаква причина рядко се използват за дрогиране през носа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *