Доларът взе силата от петрола и фондовите пазари

След като индексът на сините чипове на Dow Jones в петък приключи с почти 1% понижение до 11934 пункта, статистиката говори и за седмично понижение, с 0.2%.
Индексът на технологичните акции Nasdaq в няколко предишни сесии се представяше по-добре от останалите сектори на бизнеса, но заради отчетено от Oracle свиване с 6% на продажбите на хардуер за тримесечието, акциите на компанията се понижиха с над 4%, а общият технологичен индекс с 1.26% до 2652 пункта. Все пак за седмицата Nasdaq отчита 1.4% ръст. Широкият S&P500 вчера се смъкна с 1.2% до 1268 пункта, като компаниите от енергийния и технологичния сектор бяха най-сериозно губещи.
В първия случай това се дължи на задълбочаващата се корекция на суровинните пазари, като петролът сорт брент снощи завърши деня при цена от 105.12 долара за барел, -2% в рамките на деня. А лекичт суров петрол WTI се покачи с 0.15%, за да завърши на ниското ниво от 91.16 долара за барел. В момента цената на петрола в Лондон е на 4 – месечно дъно, като корекцията беше задвижена от съобщението на Международната енергийна агенция за освобождаване на 60 млн. барела петрол от стратегическите резерви на страните, членуващи в тази огледална на петролния картел ОПЕК структура. 30 млн. барела ще дойдат от САЩ, 20 млн. барела от Европа, останалите от Азия.
Освобождаването на част от стратегическите запаси води до свиване на премията на брента над WTI, като тя се сви до близо 14 долара. За седмицата тексаският суров петрол поевтиня с 2.4%, а брентът с 8% само за последните две сесии. Това има обяснение не само във фундаментите на търсенето и предлагането, но и във финансовата техника. Засилването на долара намалява привлекателността на петролните фючърси като финансов актив, който съхранява стойност.
Доларът вчера поскъпна с нови 0.5% в кошницата от шест основни валути, позната като доларов индекс. Американските пари се засилиха напоследък заради отказа на Федералния резерв да прилага нови програми за количествени улеснения, както и заради продължаващата дългова криза в Европа, при нови десетки милиарди евро, насочени към гръцката яма, освен това Moody’s постави кредитният рейтинг на повече от дузина италиански банки под специален надзор.
Седмицата завърши при курс USD 1.4188 към евро и USD 1.5959 към паунда. USD/ JPY 80.4258. канадският долар очаквано се смъкна с над 1% към долара до USD 1.0116, а франкът постави нов рекорд спрямо еврото на CHF 0.846 и 1.2003 към щатския долар – заради опасенията за дълговата криза.
Златото в последните часове на снощната търговия масирано загуби стойност до 1500.90 долара за тройунция. Това се дължи на първо място на поскъпването на долара, както и на понижението при брента, като между двете суровини има историческа корелация. Среброто също затвори доста по-ниско, на 34.65 долара за тройунция. Медта, от друга стана, вчера скочи с 1.45%, което се обяснява със статията на китайския премиер, че страната му се е преборила с инфлацията – тоест акцентът върху икономическия растеж ще се възобнови, с него и промишлените проекти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *