Доларът достига шестседмично дъно

Щатският долар достигна шестседмично дъно срещу еврото в петък, след като по-добри от очакваното данни за заетостта в САЩ подкрепиха надеждите, че най-лошото от глобалната рецесия е отминало. Това намали търсенето на зелените пари в качеството им на валута убежище.
Еврото проби нивото от 1.36 щ.д. след като данните за безработицата показаха загуба на 539000 работни места в САЩ през месец април, което е и най-ниската месечна стойност от октомври 2008 г. Въпреки, че нивото остава високо, то е по-добро от очакванията на финансовите пазари.
Безработицата достигна 25 годишен връх до 8.9% охлаждайки част от ентусиазма, но растежа на фондовите пазари и редица положителни глобални икономически показатели през изминалата седмица подкрепиха търсенето на по-високодоходни, рискови активи.
Щатската валута губи привлекателността си на сигурен актив при подобряване на инвеститорския сентимент.
Единната валута обеляза седмичен растеж от 2.3% срещу зелените пари и затвори на 1.3635 щ.д.-най-висока стойност от 26 март насам.
Поскъпването на единната валута беше подкрепено и от решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) на заседанието и в четвъртък. ЕЦБ се въздържа от по-агресивни монетарни мерки, което би подкопало стойността на единната валута.
Централната банка заяви, че планира да изкупи обезпечени банкови облигации на стойност 60 милиарда евро, за да ограничи задълбочаването на икономическата криза в еврозоната и също така, намали лихвата до само процент.
Зелените пари отстъпиха и срещу японската валута до 98.62 йени, и срещу стерлинга до 1.5161 щ.д., спад от 0.9%.
Надеждите, че най-лошото от икономическа криза е преминало доведе до растеж на фондовите пазари и апетита за рискови активи през последните седмици, поставяйки долара под натиск. Стойността на американската валута измервана чрез доларовия индекс (кошница от 6 основни валути) достигна шестседмично дъно до 82.563, спад от 1.6% за седмицата.
Анализатори предупреждават, че световната икономика все още е в дълбока криза и дори картината да не се влоши не можем да очакваме значителен растеж за доста продължително време. В четвъртък, Федералният резерв заяви, че 10 от най-големите банки в САЩ се нуждаят от допълнителен капитал на обща стойност от 74.6 миларда щ.д. за да се справят с евентуално задълбочаване на кризата.
Петролът достига шестмесечен връх след оптимистични данни от САЩ
Петрола поскъпна с повече от 3% в петък и достигна шестмесечен връх в резултат на оптимизма за възстановяване на икономиката подкрепен от резултатите от стрес-тестовете на най-големите банки в САЩ и данните за заетостта.
Цената на американския лек суров петрол се повиши с 1.92 щ.д. и завърши на 58.63 щ.д. за барел, като преди това достигна 58.69 щ.д. най-висока стойност от 17 ноември 2008 г. Лондонския Brent поскъпна с 1.67 щ.д. в петък и завърши седмицата на 58.14 щ.д. за барел.
Петрола беше силно засегнат от икономическата криза, която доведе до намаляване на потреблението и свали цените на суровината от рекордните 147 щ.д. за барел достигнати през юли на миналата година. През последните 2 месеца, надеждите, че най-лошото от рецесията е отминало предизвикаха растеж на фондовите пазари и подкрепиха черното злато.
Американските индекси се покачиха, след резултатите от стрес-тестовете, което доведе до растеж на акциите от финансовия сектор, и данни за безработицата, които показаха загуба на 539 000 работни места през април, което бе по-малко от очакванията на икономистите.
Експорта на Германия се покачи за пръв път от 6 месеца насам през месец март, според данни на немското статистическо бюро оповестени в петък.
Признаци на съживяване на икономиката помогнаха на петрола да нарастне със 70% от най-ниските си нива на 34 щ.д. за барел през февруари, но анализатори предупреждават, че ценната суровина ще се разграничи от фондовите пазари ако запасите продължат да се увеличават.
Запасите от суров петрол на САЩ достигнаха нов 19 годишен връх по данни на държавната агенция за енергийна информация.
Представителят на Иран в ОПЕК заяви, че увеличаването на запасите може да накара организацията на производители на петрол до постави нов таван на производството на срещата си на 28 май. Картелът се договори за намаления от 4.2 милиона барела на ден през септември на миналата година, което е 5% от световното производство и 80% от тази квота е изпълнена до момента.
Златото, въпреки че загуби част от привлекателността си на сигурен актив от оптимистичните прогнози за възстановяване на световната икономика, остава стабилно заради очаквания за дългосрочна инфлация.
Дори при покачването на фондовите пазари, цената на ценния метал остана на 900 щ.д. за тройунция. Възстановяването и на суровините не повлия на търсенето на злато, тъй като фискалните стимули на стойност трилиони долари несъмнено ще доведат до нарастване на инфлацията в определен момент.
Позитивни икономически показатели от САЩ през изминалата седмица, включително положителни данни за заетостта и жилищния сектор, доведоха до силен растеж на широкия индекс S&P 500, който вече е в положителна територия от началото на годината. Златото от своя страна също отбелязва растеж от 3% през тази година, както и суровините зависими от икономическия растеж, като петрол и мед.
Пазарите на американски държавни облигации са водещ индикатор на очакванията за инфлация. Увеличаването на разликата в доходността между 10 годишните облигации предпазени от инфлация и съкровищните бонове за същия период показва, че опасенията за инфлация нарастват.
Европейската централна банка намали лихвите до рекордно ниският 1% и съобщи за планове за изкупуване на ипотечни банкови облигации след заседанието си в четвъртък.
В допълнение, повишеният интерес на централните банки за увеличаване на запасите от злато, като част монетарните им резерви може да доведе до дефицит на благородния метал. Китайската централна банка съобщи на 23 април, че е увеличила златните си резерви с три четвърти до 1054 тона от 2003 г. насам, подкрепяйки очакванията, че и други централни банки ще купуват благородния метал на свободния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *