Доларът започна да пада преди заседанието на японската централна банка

Доларът загуби позиции срещу йената днес, тъй като инвеститорите започнаха да прибират печалби от нарастването на двойката преди заседанието на японската централна банка утре, на което има доста голяма вероятност да бъде прекратена политиката на “изливане” на парични средства на пазарите.

През последните два дни доларът растеше заради сигнали от страна на представители на ФЕД, че лихвите ще продължат да се покачват, за да се предотврати инфлацията, което пък доведе до възстановяване на поразклатените през последната седмица позиции на долара. В момента обаче всички погледи са насочени към страната на изгряващото слънце.

Данните от миналата седмица ясно показаха, че Япония излиза от десетилетието на дефлация, което доведе до спекулации, че банката може да предприеме действия още този четвъртък. Ден по-късно обаче излизат и данните за неселскостопанската трудова заетост в САЩ, където очакванията са за силен растеж от 210 000 новосъздадени работни места, което пък би увеличило очакванията за стабилни повишения на лихвите от страна на Федералния резерв.

Преди всичките тези важни събития пазарните играчи решиха да приберат част от печалбите си и да останат в очакване при по-малък риск. Особено по отношение на йената дилърите в момента са доста предпазливи.

Дори обаче да настъпи промяна при утрешното заседание на ЯЦБ, лихвите вероятно ще останат без промяна на нулевите си нива до края на годината, когато очакванията са те да нараснат до 0.25% или 0.50%. От 1995 година те не са били с по-високи стойности от 0.50%.

Доларът спадна днес до 117.45 йени, но въпреки това все още е доста над едномесечното дъно от 115.45 регистрирано миналата седмица. Еврото загуби позиции до 139.75 йени. Единната валута се покачи незначително срещу долара до 1.1905 след вчерашния голям спад започнал в понеделник от едномесечния връх на 1.2095.

Новозеландският долар от своя страна отново достигна 18 месечното дъно на 0.6471 и е загубил повече от 5% от стойността си през тази година. Това се дължи на очакването на пазарите, че централната банка ще отговори на забавянето на растежа с намаление на лихвите по-късно през годината. Резервната Банка на Нова Зеландия ще направи изявление след заседанието си в четвъртък на което се очаква лихвите да останат без промяна на нива от 7.25%.

Австралийският долар достигна двумесечно дъно на 0.7318, след като Резервната Банка на Австралия остави лихвите без промяна днес на 5.5%, както се и очакваше и което е 12 пореден месец без промяна на лихвите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *