Доларът и американските акции катерят върхове

След несигурно начало, добрите икономически данни за потребителските очаквания и свиването на търговския дефицит на САЩ, дадоха своето отражение върху апетита за риск на инвеститорите и доведоха до ръст на фондовите индекси в Ню Йорк.
Така акциите на американските компании приключиха втора поредна седмица с повишение, като широкият борсов индикатор S&P 500 достигна до близо двугодишен връх.
Вчера индексът се покачи с 0.60%, до 1 240.40 пункта, като регистрира седмичен ръст от 1.3%.
Индексът на сините чипове в Ню Йорк DJIA нарасна с 0.35% в петък, до 11 410.32 пункта, като най-печеливша беше позицията на General Electric, чиито акции поскъпнаха с 3.4%, след като от дружеството увеличиха за втори път тримесечния дивидент, до 14 цента за акция. За седмицата Dow Jones Industrial Average покачи с 0.3%.
Вчера технологичният индекс Nasdaq Composite се покачи с 0.80%, до 2 637.54 пункта.
Търсената от инвеститорите доходност на американските държавни облигации с 10-годишен падеж нарасна в петък до 3.28%, докато доходността за американския суверенен дълг с 2-годишен падеж падна до 0.64% заради нарасналото търсене, което показва нарастване на оптимизма за развитието икономиката на САЩ в средносрочен план.
Като цяло, според много анализатори новините от САЩ вече показват постепенно възстановяване на икономиката на страната. Това обаче поражда очаквания за увеличение на потреблението на суровини и съответно на цените им. Все повече се засилват спекулациите за поскъпване на петрола до над 100 долара за барел.
Според публикуваните вчера данни американският търговски дефицит за ноември се свива с 8.3%, като износът за Китай е нараснал с близо 30%, въпреки че остава повече от три пъти по малък от вноса.
В същото време данните за търговския баланс на Китай през ноември също бяха изненадващо силни, като и износът и вносът се покачват с над 30%, въпреки че търговският излишък на азиатската икономика намалява.
В тази ситуация единствената пречка пред поскъпването на петрола освен поскъпващия долар, изглежда ще е решението на Китайската народна банка да затегне кредитирането в страната, за да ограничи ръста на инфлацията, което вероятно ще доведе до известно забавяне на икономическия растеж.
В петък цената на фючърсите с доставка през януари на американски лек суров петрол намаля в Ню Йорк до 87.79 долара за барел или с около 1.65 под нивото достигнато в края на предходната седмица от 89.44 долара за барел. Въпреки това според повечето анализатори нарастващото търсене предполага и силно поскъпване на суровината в следващите месеци.
Натиск върху цената на петрола оказа поскъпването на долара, като в петък еврото падна до 1.3228 долара, след като от Международния валутен фонд обявиха, че планират да отложат гласуването на транша от 22.5 млрд. евро за ирландския стабилизационен фонд. През миналата седмица единната валута поевтиня с близо 0.8% спрямо американските пари. Като с толкова се повиши и доларовият индекс на NASDAQ, който измерва движението на американските пари спрямо 6 основни валути.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *