Доларът и златото поевтиняват

Слабите отчети на Майкрософт иАмазон не успяха да помрачат общото оптимистично настроение на фондовите борси и щатските индекси затвориха в положителна посока, като изключение направи единствено Насдак. От публикувалите финансови отчети 184 компании до момента, 77% показват по-добри резултати от прогнозираното от Уолстрийт. Тези оптимистични данни повишиха апетита към риск на пазарните участници и доведоха до поевтиняването на долара и йената.
По време на американската търговска сесия бяха публикувани данни за потребителското доверие в САЩ. През месец юли то се понижава до 66 пункта спрямо 70,8 пункта през юни. Въпреки това, то остана над прогнозираните от пазарните участници стойности от 65,1 пункта.
Британският паунд поевтиня, след като доклад показа по-силно от прогнозиранотосвиване на Брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания. Данните показаха, че през второто тримесечие на тази година икономиката на страната се е свила с 0,8% спрямо предходното тримесечие и с 5,6% спрямо същото тримесечие на 2008 година. Това е най-силният спад на британската икономика от 1955 година насам и доведе до поевтиняването на стерлинга до 1,6426 долара. Британската валута отстъпи и спрямо еврото с 0,8% и достигна до 0,8650.
Днес ще бъде публикуван индексът на цените на жилищата във Великобритания. Прогнозите са за ръст с 0,3% през юли спрямо предходния месец.
По-късно данни за имотния пазар се очакват и от САЩ. Анализаторите очакват продажбите на нови жилища през юни да се повишат с 2,3% до 357 хиляди спрямо 342 хиляди през май.
Златото поевтиня, след като поскъпващите акции понижиха търсенето на ценния метал като актив за съхраняване на стойност. Standard & Poor s 500 и Дау Джонс се повишиха за втори пореден ден, като Дау Джонс премина границата от 9000 пункта за първи път от януари насам.
Фючърсите със срок на доставка месец август се понижиха с 1,70 долара или 0,2% до 953,10 долара за тройунция. За изминалата седмица златото поскъпна с 1,7% в резултат на поевтиняването на зелените пари. Цената за незабавна доставка се повиши с 3,31 долара, или 0,3%, до 952,46 долара за тройунция.
Петролът поскъпна до триседмичен максимум, след като нараснаха спекулациите, че възстановяването след края на рецесията ще повиши глобалното търсене на ценната суровина. За изминалата седмица черното злато добави 7,1% към стойността си.
Фючърсите със срок на доставка месец септември се търгуваха с 89 цента по-скъпо, или 1,3%, на 68,05 долара за барел. Сортът Брент, търгуван в Лондон, поскъпна с 1,07 долара, или 1,5%, до 70,32 долара за барел.
Цената на петрола е с 53% по-висока спрямо началото на годината и също толкова по-ниска спрямо достигнатия максимум от 147,27 долара за барел отпреди близо година. За настоящата седмица, според проведено проучване сред водещи анализатори, 52% от тях очакват цената на петрола да се понижи. На обратното мнение са останалите 48%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *