Доларът катери върхове, златото дълбае надолу след коментарите на Йелън

Доларът поскъпна до 3-седмичен връх спрямо останалите основни валути в четвъртък, след като председателят на Фед, Джанет Йелън, изненада световните пазари, сигнализирайки, че увеличението на лихвените проценти може да е по-близо от очакваното, пише bnr.bg.

Доларовият индекс, които следи силата на долара спрямо кошница от основни валути, нарасна за втори пореден ден и добави почти 0,2% към стойността си в четвъртък, достигайки 80.190, ниво, последно видяно на 27 февруари.

Паундът достигна 5-седмично дъно спрямо долара, докато еврото се отдръпна от нивото 1.40, което се опитваше да пробие, и последно бе на загуба от 0,4% на 1.3780 долара.
След като изгуби повече от 1% спрямо долара в сряда, японската йена върна 0,1% за деня, разменяйки се при курс от 102.33 йени за долар.

Йелън заяви, че американската централна банка вероятно ще прекрати масивната си програма за изкупуване на облигации до края на есента и може да започне да увеличава лихвените проценти около шест месеца след това, което е по-рано от цялостните пазарни очаквания.

Доларът, чиято сила тази година бе един от основните залози на много банки през януари, изпитваше трудности досега през 2014, притиснат от тежките зимни условия, които поне временно охладиха растежа на заетостта и на другите индикатори за състоянието на икономиката.

Централният банкер на Европа заяви, че ЕЦБ е готова да подкрепи икономиката на еврозоната, в случай, че силното евро започне да представлява риск за възстановяването.

Много анализатори претърпяха загуби поради провала на долара да нарасне през първото тримесечие на 2014, ударен от комбинация от лоши икономически данни за САЩ, резервираността на ЕЦБ да облекчи допълнително паричната си политика и наводнението от пари, завръщащи се към „очуканите“ южни облигационни пазари на еврозоната.

Златото остана близо до 3- седмичното дъно

Златото се задържа близо до 3- седмичното дъно в четвъртък, след като доларът скочи поради очакванията, че ФЕД може да прекрати програмата си за изкупуване на облигации тази есен, наранявайки привлекателността на метала като средство за хеджиране на инфлационния риск.

Макар че притесненията около кризата в Украйна може да окажат подкрепа, пазарът на кюлчета страда от липса на физическо търсене, породена от резкия спад на валутата на най-големия консуматор на злато в света – Китай.

Спот цените достигнаха дъно на 1325.34 долара за тройунция, което е най- ниското им ниво от 28 февруари до сега, и в последствие останаха без особена промяна на 1334.33. За кратко те се бяха изкачили до 6- месечен връх на 1391.76 в понеделник, поради напрежението в Украйна и притесненията за растежа на Китай.

Съединените щати в сряда предупредиха Москва, че се намира на „мрачна пътека“, водеща към изолация, след като руските войски превзеха две украински военноморски бази, включително и щаба на Кримското пристанище Севастопол, където развяха знамето си.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поевтиняха с 9.20 долара до 1332.10 долара за тройунция, като преди това също достигнаха най- ниската си стойност от февруари насам на 1326.10.

На физическите пазари премиите за златни кюлчета в Хонг Конг останаха без промяна спрямо миналата седмица на 1 долар за тройунция спрямо лондонските спот цени и между 80 цента и 1 долар в Сингапур.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *