Доларът не се трогна от продължаващата криза във Вашингтон

Щатският долар подобри позициите си спрямо японската йена в петък на фона на надеждите за постигане на споразумение между демократите и републиканците по бюджетния казус в САЩ.

Доверието на инвеститорите бе стимулирано, след като представители на Републиканската партия и администрацията на президента Барак Обама започнаха втория ден от преговорите за възобновяване на дейността на правителството и за временно повишаване на дълговия лимит за срок от шест седмици.

Съединените щати рискуват да изпаднат в неплатежоспособност, ако ограничението върху държавните заеми не бъде повишено до 17 октомври.

USD/JPY приключи петъчната сесия на ниво от 98,56, постигайки дневен ръст от 0,40 на сто. На седмична база двойката напредна с 1,93%.

Еврото поскъпна леко спрямо долара, след като нагласите на пазара се подобриха. EUR/USD добави 0,14 на сто, установявайки се на ниво от 1,3540. Въпреки ръста единната валута изгуби 0,30 на сто спрямо долара на седмична база.

Загрижеността относно икономическите последици от кризата в САЩ дадоха допълнителен стимул на очакванията, че Федералният резерв отново ще запази размера на изкупуваните активи по време на заседанието си в края на месеца.

Публикуваният през миналата седмица протокол от заседанието на Фед през септември оповести, че решението за запазване на 85-милиардната програма за изкупуване на облигации е било подкрепено почти единодушно, като едва един от членовете на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) е гласувал против.

Междувременно публикуваните в петък показаха, че потребителското доверие в САЩ е отстъпило до най-ниското си равнище в последните девет месеца през октомври на фона на загрижеността за политическата настабилност във Вашингтон.

Изготвяният от Мичиганския университет индекс на потребителското доверие се смъкна до 75,2 пункта през десетия месец спрямо отчетените през септември 77,5 пункта. Консенсусната предварителна оценка на експертите пък бе за резултат от 76,0 пункта.

Същевременнно британската лира отстъпи спрямо долара в петък след публикуването на данните за строителството на Острова, от които стана ясно, че секторът е отчел неочакван спад от 0,1% през август. По-рано през седмицата пък се разбра, че индустриалното производство в Обединеното кралство също е спаднало неочаквано през осмия месец.

GBP/USD изгуби 0,13 на сто, за да се установи на ниво от 1,5946. По този начин двойката приключи седмицата с обща загуба от 0,94%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *