Доларът остана под натиск след данните за продажбите на дребно в САЩ

Щатският долар приключи предходната седмицата с понижение спрямо останалите основни валути. По-слабите от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ и потребителските настроения повдигнаха допълнителни съмнения за това дали Федералният резерв ще започне поетапно изтъняване на стимулите си още през този месец.

Американското министерство на търговията обяви, че продажбите на дребно са се повиши с 0,2% през през август, оставайки под очаквания за ръст от 0,4 на сто. Данните подхраниха допълнителни опасения относно перспективите за растежа на националната икономика през третото тримесечие.

Отделен доклад, изготвен от Мичиганския университет, показа, че индексът на потребителското доверие в САЩ е паднал до 5-месечно дъно от 76,8 пункта спрямо окончателната оценка от 82,1 пункта за август.

Докладите дойдоха седмица, след като последното изследване на заетостта в САЩ показа, че икономиката е добавила по-малко работни места от очакваното през август.

Поевтиняването на долара поднови несигурността за това дали Фед ще започне поетапно свиване на 85-милиардните си месечни стимули на предстоящото на 17-18 септември заседание. По-рано през годината председателят на централната банка Бен Бернанке заяви, че решението ще зависи от това дали данните за първата по сила икономика в света са достатъчно стабилни.

Доларът отстъпи спрямо йената, като USD/JPY се понижи до сесийно дъно от 99,20 преди да се установи на ниво от 99,36. Двойката изгуби 0,21% на дневна и 0,37 на сто на седмична база.

Американските пари затвориха търговията в последния ден от предходната сесия почти без промяна спрямо еврото, като EUR/ USD приключи при 1,3296, или дневен спад от 0,01%. На седмична база обаче щатската валута поевтиня с 0,31% спрямо европейските пари.

Британската лира достигна до 8-месечен връх спрямо долара в петък, като GBP/USD нарасна до сесиен връх от 1,5885 – най-високото ниво от 23 януари насам, преди да се установи на 1,5878. Дневният ръст бе 0,46 на сто, докато на седмична база печалбата за паунда достигна 1,15%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *