Доларът отстъпва срещу йената на фона на спекулации

Зелените пари загубиха позиции във вторник срещу японската йена на фона на спекулации, че националната банка на Япония ще предприеме промяна в монетарната политика преди края на годината. В тази връзка участниците на валутния пазар ще следят с повишено внимание изявлението на председателя на монетарната институция Фукуи предстоящи днес и утре. Положителните анонси за икономиката на страната дадоха основание на някои спекулативно настроени играчи да вярват, че централната банка ще повиши основния лихвен процент в страната по-рано от очакваното.

Единната валута от своя страна се търгуваше без особена промяна спрямо долара във вторник, когато станаха известни данни за индустриалното производство в Германия за декември. Икономическият показател се повиши едва с 4.2% спрямо прогнозен ръст от 5.0% и предходно покачване от 4.7%. Към икономическата информация за най-голямата икономика в евросъюза се прибавят и данните за фабричните поръчки за същия период, които също не достигнаха пазарния консенсус от 51.8, регистрирайки стойност от 49.9. Сред икономическите анонси от седмицата най-голямо внимание се очаква да предизвикат данните за баланса по търговска сметка на САЩ за декември. Доминиращите очаквания са за разширяване на дефицита до 66.0 милиарда щатски долара в сравнение предходна стойност от 64.2 милиарда.

Стерлингът, все още силно уязвим спрямо щатската валута, остава в очакване на срещата на националната банка на Англия, предстояща този четвъртък. Макар и да не се очаква монетарната институция да промени нивото на базовата лихва в страната /4.5%/ възможно е членовете на съвета по парична политика, които поддържат редукция на официалната лихва, да са повече от един. Обезпокоителните данни за продажбите на дребно за предходния месец, както и умерената инфлация от 2.0% за същия период дават основание за „монетарно разхлабване” с цел стимулиране на националната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *