Доларът пада, оптимизъм в Европа

Индексите в Азия и Европа вървят уверено нагоре днес въпреки поредните лоши новини от икономиката на Германия. Това, което повдига фондовите пазари, освен прибирането на печалби от къси позиции, е успокояването на напрежението в Хонконг. Кризата, която можеше да има драматични последствия за Китай и глобалната икономика, изглежда се размина, след като бизнес елитът на финансовата столица на Югоизточна Азия успя да спре продемократичната протестна вълна.

Студентите махнаха барикадите от улиците на града, а полицията се прибра. Преговорите между протестиращите и управляващите Хонконг продължават, като засега Китай е само арбитър, въпреки че причината за вълненията беше намерението на Пекин да наложи предварително одобрени кандидати за изборния пост на управител на автономния град.

Свалянето на рисковата премия за кризата в Хонконг повдигна фондовите пазари, независимо че в Германия беше отчетен изненадващ срив на фабричните поръчки, направени през август, с 5.7% на месечна база. От германското министерство на икономиката обвиниха за понижението сезона на училищните ваканции.

Малко по-късно друг доклад показа, че през октомври индекса на инвеститорско доверие SENTIX в икономиката на еврозоната намалява до минус 13.7 пункта.

Въпреки това FTSE 100 се покачва в Лондон с 0.45%, до 6 558 пункта. Германският DAX е нагоре с 1.04%, до 9 291 пункта, наваксвайки и за петък, когато в Германия празнуваха обединението на страната, а френският CAC 40 печели 0.36%, до 4 297 пункта.

В Азия търговията се разви по подобен начин. Въпреки че Световната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж на Китай, позовавайки се на влиянието на мерките за реформиране на икономиката и борбата със замърсяването и други проблеми. Сега от институцията очакват ръст на китайската икономика от 7.4% през тази година спрямо досегашната прогноза от 7.6%. За 2015 г. очакванията се понижават до 7.2%.

Но основният фондов индекс в Шанхай се повиши днес с 0.27%, до 2 364 пункта. В Хонконг Hang Seng скочи с 1.09%, до 23 315 пункта, а в Токио Nikkei 225 нарасна с 1.16%, до 15 891 пункта.

Еврото рязко поскъпва, тъй като доларът е под натиск в качеството му на глобална резервна валута. Европейските пари печелят 0.38%, до 1.2561 долара. Доларовият индекс DXY се понижава с 0.38%, до 86.36.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през ноември поскъпват с 0.69%, до 92.95 долара за барел, подкрепени от поевтиняването на щатската валута с 0.19%, до 1.5988 GBP/USD. А цената на златото е нагоре с 0.28%, до 1 194.71 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *