Доларът падна до 14-годишен минимум

Американският долар падна до най-ниските си нива спрямо йената от 14 години насам заради индикациите, че лихвите в най-голямата икономика в света ще останат на най-ниските нива в историята си, пише AP.
Зелените пари поевтиниха до 86.27 йени в Токио, което е най-ниската им стойност от юли 1995 г. насам. Част от инвеститорите изчистват запасите си от долари, за да купуват злато, коментират анализатори.
Силната йена е поредната пречка пред така или иначе затруднените японски инвеститори. Сред най-потърпевшите компании от Страната на изгряващото слънце са производителите на автомобили и електроника. Поскъпването на йената може да има изключително негативно влияние върху бизнеса ни, казва президентът на Toshiba Норио Сасаки.
Той поиска от правителството мерки за спиране на ръста на японската валута, който би могъл да възпрепятства ръста в продажбите в традиционно силния Коледен сезон. От японското финансово министерство обещаха „да направят каквото трябва, за да нормализират валутната търговия“.
Доларът продължава да губи позиции и спрямо еврото. Американските пари паднаха до 1.5103 USD за евро, което е най-ниската им стойност от 15 месеца насам.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *