Доларът падна след изказвания на длъжностни лица от Фед и решенията на Китайската централна банка

Доларът спадна спрямо еврото във вторник и продължи да поевтинява рано тази сутрин, след като представители на Федералният резерв на САЩ, защитиха тезата, че паричните стимули от страна на Фед трябва да продължат без промяна, докато не са налице убедителни данни за подобрение на икономиката в САЩ. В същото време от Китайската централна банка заявиха, че постепенно ще прекратят редовните си интервенции на валутния пазар.

Но много анализатори са на мнение, че доларът все още се очаква да се представи по- добре от еврото и йената в средносрочен план, тъй като Фед може би ще започне да намалява огромните икономически стимули през март 2014г.

Междувременно пазарът реагира на изказването на Джоу Сяочуан, ръководител на Китайската централна банка, че Китай постепенно ще увеличава делът на търгуваните юани, за да направи валутата по- гъвкава и задвижвана от пазара. Това следва плановете за реформи от миналата седмица, чиято цел е да оставят пазара да играе “решаваща” роля в китайската икономика.

Коментарите на Националната банка на Китай ускориха продаването на долара, тъй като разширяването на дела на търгуваните от Китай юани означава, че те ще се засилят спрямо долара. Но анализатори заявиха, че изказването не означава, че Китай ще увеличи дела за една нощ. Това може да се случи през следващите пет години.

Доларовият индекс, който е измерител на стойността на зелената валута спрямо шест основни валути, бе на загуба от 0,2% до 80.659.

Австралийският долар поскъпна след новините от Китай, покачвайки се с 0,3% до 0.9413 цента.

Еврото бе на печалба от 0,3% до 1.3550 долара, възстановявайки се от предишните дъна на 1.3486.

Търговци заявиха, че германското проучване ZEW са натежали леко върху еврото. Въпреки че четенето на икономическите настроения достигна най- високата си точка за последните 4 години през ноември, индексът на текущите настроения според проучването е паднал повече от очакваното.

Доларът обаче е под натиск откакто коментарите, на номинираната за председател на Фед Джанет Йелън от миналата седмица, бяха широко изтълкувани като потвърждение за нейната миролюбива позиция.

В понеделник президентът на Фед- Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че е “по- обнадежден” относно икономиката на САЩ, но също така каза, че очаква “много гъвкава” монетарна политика за “значителен период от време”.

Инвеститорите са в очакване на публикуването на протокола от октомврийското заседание на Фед, който ще бъде публикуван по- късно днес, надявайки се да намерят следи относно прекратяването на програмата за месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара.

Всеки признак, че Фед може да е на няколко заседания разстояние от това да намали стимулите, биха подкрепили зелената валута.

Спрямо йената, доларът поскъпна с 0,2% до 100.14 йени.

Златото остана почти без промяна, на фокус е протоколът от заседанието на Фед

Цената на златото остана почти непроменена във вторник, стабилизирайки се след резките загуби от понеделник, тъй като инвеститорите изчакват публикуването на протокола от октомврийското заседание на Фед, за да потърсят следи относно прекратяването на паричните стимули.

Кюлчетата се търгуваха в рейндж от 10 долара, следвайки масово неподвижните, на фона на липсата на основни икономически новини за САЩ, валутни и фондови пазари.

Спот цените нараснаха с 0,1% до 1275.20 долара за тройунция, след спада от 1,2% в понеделник.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 1.20 долара до 1273.50 долара за тройунция при обем на търговията около 40% под 250- дневната пълзяща средна.

Спадът на доларовия индекс, спрямо кошница от валути, също подкрепи цената на златото.

Президентът на Фед- Чикаго заяви, че централната банка трябва да изчака до следващата година, вероятно до март, преди да започне да намалява масивната си програма за изкупуване на облигации.

Днес ще бъде публикуван протоколът от октомврийското заседание на Фед, който може да предложи на инвеститорите следи относно бъдещата парична политика на банката.

Инвеститорските нагласи останаха мечешки на фона на силните пазари на акции. SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, обяви, че притежанията му са спаднали с 1.2 тона до 864.51 тона в понеделник- което е най- малкият спад от февруари 2009г. до сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *