Доларът показва сила и постоянство срещу основните валути

Американското министерство на труда обяви, че икономиката на страната е добавила 195 000 работни места през юни – с 30 000 повече от консенсусните оценки на водещите експерти. Данните за май бяха ревизирани до 195 000 в сравнение с по-ранните оценки за 175 000. Равнището на безработицата през юни пък остана непроменено на ниво от 7,6 на сто.

Еврото падна до сесийно дъно от 1,2807 срещу долара – най-ниското ниво на двойката от 17-и май насам. Единната европейска валута все пак се установи на 1,2834, което бе дневен спад от 0,62%. На седмична база понижението бе с 1,35 на сто.

Доларът нарасна до връх от 101,23 срещу йената – най-високото равнище от 31 май, преди да се установи на 101,17. Отчетеният дневен ръст бе в рамките на 1,13 на сто, докато на седмична база печалбата бе 1,72%.
Американските пари удариха 4-месечен връх спрямо паунда, като GBP/USD се понижи до 1,4859 – най-ниското ниво от 12 март. Двойката се установи на 1,4895, като дневните и седмични загуби бяха съответно 1,18% и 2,07 на сто.

Еврото и паунда потънаха рязко спрямо долара в четвъртък, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) запазиха текущите си монетарни политики, за да дадат тласък на на пазарите.

По време на официалната си пресконференция след срещата на върха президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че централната банка планира да запази лихвените проценти на сегашните, или дори по-ниски нива за по-дълъг период от време. Той отбеляза, че решението е било взето единодушно от централните банкери и представлява „много важна стъпка напред“ за ЕЦБ.

ЕЦБ остави лихвения процент на рекордно ниското ниво от 0,5%.

АЦБ също запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,5 на сто, заявявайки, че икономическите данни през последните няколко месеца са в съответствие с прогнозите. Централните банкери все пак предупредиха, че значителното възходящо движение в доходността по държавните облигации ще тежи върху перспективите за растеж.

Американската валута постигна 21-месечен връх спрямо канадския долар в петък, въпреки оповестяването на по-добрите от очакваното данни за работните места в Канада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *