Доларът поскъпна значително спрямо останалите валути

Доларът поскъпна значително спрямо останалите валути

23.06.2006 09:17 Източник: BenchMark Finance

Азия

Както силния долар, така и политическите проблеми в Япония оказват сериозно негативно влияние върху стойността на йената. Продължават спекулациите относно оказвания натиск върху Управителя на Централната банка Тошихико Фукуи. Основните му опоненти желаят оставката му в резултат на избухналия скандал за търговия с вътрешна информация. От друга страна Фукуи е един от основните политици, поддържащи идеята за по-скорошно премахване на нулевите лихвени равнища в страната. Това ще рече, че евентуално негово напускане би довело до сериозно забавяне на очакваните промени в монетарната политика. Допълнително слабостта на йената бе подхранвана и от засилващото се геополитическо напрежение в Северна Корея. По време на изминалата сесия се появиха спекулации, че шпионски самолети са били свалени над Япония. Тези проблеми за момента оказват доста силно влияние на валутните пазари, като е важно да се отбележи, че евро/йена се търгуваше на най-високите си исторически нива, докато долар/йена проби извън тесния си рейндж на търговия.

Европа

Вчера фундаменталните вести от Еврозоната не бяха особено окуражителни. Италианското потребителско доверие отбеляза неочакван спад през последния месец от 107.6 до 106.8, въпреки че безработицата спадна до най-ниското си равнище за последните десет години – 7.4% през първото тримесечие. Търговският дефицит в страната също намаля до 1.608 млрд. евро през май, следвайки априлската стойност от 1.763 млрд. евро. Положително бяха възприети данните за продажбите на дребно, отчели ръст от 0.6% през месец април. Това, което помогна за поевтиняването на единната валута, бяха цифрите за индустриалните поръчки в зоната. Бе отчетено намаление с 0.2% през април, което следва и силния спад от март с 1.6%. Така и годишният темп на индикатора отчете забавяне от 13.1% до 4.4%. Най-голяма тежест за това има намалението в поръчките от транспортния сектор. Поевтиняването на еврото бе ограничено по време на европейската сесия след направените коментари от члена на Европейската централна банка, Ерки Лииканен.

Той изцяло потвърди думите от пресконференцията на Трише в сряда, отбелязвайки че “инфлационните рискове все още са на лице и ЕЦБ трябва да остане бдителна.” След тесния рейндж на търговия, в който бе навлязъл британския стерлинг, вчера английската валута регистрира сериозно поевтиняване. Това се дължеше на неприятната новина за смъртта на члена на комитета по монетарната политика в Централната банка, Дейвид Уолтън. Шокиращата новина бе приета доста остро от пазара и поради факта, че идва ден след обявения бюлетин с минутите от последното заседание на банката, когато Уолтън бе единственият член гласувал в полза за повишаване на лихвите в страната. Това ще рече, че смъртта на 43-годишния икономист може да доведе до допълнително продължаване на неутралната позиция на Централната банка. Към това може да се прибави и факта, че комитетът на Bank of England вече се състои от едва седем члена, а Бленчфлаур зае длъжността си съвсем наскоро. Тези факти вероятно ще продължат негативното си влияние върху стерлинга и през последния работен ден за настоящата седмица и той ще завърши търговията в низходяща посока.

САЩ

Изминалият ден бе изключително успешен за щатския долар. Зелените пари поскъпнаха спрямо всички останали главни валути, регистрирайки най-голямата си дневна промяна през текущата седмица. По време на следобедната сесия бяха съобщени данните за молбите за помощи за безработни и индекса на водещите индикатори. Цифрите от молбите за безработни бяха над очакванията, но все пак останаха на много ниски нива. Като цяло, стойност под 325 000 се приема позитивно от пазара. Индексът на водещите индикатори също не успя да достигне консенсусните данни, отбелязвайки спад с 0.6% през месец май. Това бе още едно доказателство за забавянето на темпа на икономиката в САЩ. Междувременно това, което оказа позитивно влияние на долара бе новината за оттеглянето на члена на Федералния резерв Джак Гън на 1 октомври 2006 година. Това е така, тъй като през повечето заседания на Фед-а позицията на Гън бе една от най-“сдържаните” относно продължаването на кампанията по лихвени повишения в САЩ. Така след оттеглянето му балансът в позицията на Фед-а може да се наклони в по-голяма степен в полза на повишаване на лихвата поне до 5.5%. Днес, в последния работен ден за настоящата седмица, основната фундаментална новина, която може да окаже влияние на щатската валута, ще бъде за поръчките на трайни стоки през месец май.

ТЕХНИЧЕСКИ АНАЛИЗ

EUR/USD

Open – 1.26575, High – 1.26775, Low – 1.25495, Close – 1.25

Интересните и изненадващи движения на основната валутна двойка продължиха и през изминалата сесия. Така от началото на седмицата дневните промени започнаха с рязко поскъпване на долара в понеделник, следвано от доджи (техническа фигура с идентична начална и крайна котировка и образуван възходящ и низходящ спайк) във вторник, силно възходящо движение в сряда и въпреки него ново рязко низходящо движение вчера. След подобни нелогични колебания трудно може да се определи в каква посока двойката ще завърши седмицата. Това, което се утвърди от началото на седмицата е тесният рейндж на търговия между 1.2550 и 1.2650. Важно е да се отбележи също и че зоната между 1.2565-1.2500 ще бъде доста проблемна за долара, тъй като там са струпани множество подкрепи за единната валута. Първата от тях е от 161.8% от възходящата корекция 1.2722-1.2977 (1.2566), следвана от 1.2550, където се образува тройно дъно на 1-часова графика, включително и това от вчерашната сесия. След нея е 1.2529 (формирана от важното дневно дъно от 13 юни, което е начало и на последната краткосрочна възходяща корекция завършила на 1.2670) и психологическата зона 1.2500. Но, в случай че щатската валута успее да изтласка двойката под този коридор, това ще бъде сигурен знак, че кросът ще се отправи към дългосрочната съпротива на 1.2411 (38.2% от низходящата дългосрочна вълна 1.3665-1.1636). Ако днес последва ново обръщане на дневния тренд и двойката реализира възходящо движение съответните съпротиви пред еврото ще бъдат 55-дневната МА на 1.2605, следвана от 1.2651 (50% от споменатата годишна вълна 1.3665-1.1636) и 1.2700 (38.2% корекция на последното низходящо движение от 1.2977 до 1.2531).

Съпротива 1.2605 1.2651 1.2700

Подкрепа 1.2550 1.2500 1.2411

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *