Доларът поскъпна спрямо йената.

Доларът поскъпна спрямо йената в понеделник, ден преди обявяването на данните за пазара на труда в САЩ, които имат потенциала да събудят нови дебати относно това кога Фед ще започне да намалява паричните стимули.

Публикуването на данните за пазара на труда през септември от Министерството на труда днес идва със закъснение от над две седмици, след като проблемите във Вашингтон доведоха до частичното прекъсване на работата на някои правителствени ведомства за 16 дни.

Очаква се спирането на правителството да е причинило щети за икономиката, и пазарите да заключат, че Фед може да отложат плановете си за намаляване на месечното изкупуване на облигации с няколко месеца.

Ако данните за работните места са силни, вероятно ще се завърнат спекулациите относно това дали Фед ще започне намаляването в програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара още от тази година, инжектирайки известна волатилност във валутния пазар.

Икономисти предсказват създаването на 180 000 работни места през септември, като се очаква нивото на безработица да остане стабилно на 7,3%.

По време на късната нюйоркска търговия доларът поскъпна с 0,5% спрямо японската валута до 98.34 йени, но остана под 3- седмичния връх на 99.00, достигнат миналия четвъртък.

Доларовият индекс бе на печалба от 0,1% до 79.698, над дъното на 79.478, докоснато в петък, което бе и най- ниската му стойност от февруари насам.

Докато мнозинството от пазарните участници очаква Фед да започне намаляването на стимулите от следващата година, някои анализатори все още вярват, че това може да започне през декември.

Тези очаквания може да получат тласък, ако предстоящите данни за САЩ, включително доклада за заетостта днес, индикират, че икономиката е набрала ускорение въпреки фискалната безизходица, която почти доведе САЩ до изпадане в несъстоятелност.

Тази година в САЩ се радват на умерен растеж с постоянен темп на инфлация, икономически климат, който не е нито твърде горещ, нито твърде студен.

Президентът на Фед в Чикаго Чарлз Евънс заяви в понеделник, че ще бъде “трудно” за Фед да имат достатъчно доверие в силата на възстановяването на САЩ до началото на декемврийското си заседание, за да може да започнат да намаляват програмата си за изкупуване на облигации.

Междувременно данни, измерващи състоянието на пазара на жилища, показаха, че продажбите на жилища в САЩ са спаднали през септември и цените са се покачили с най- ниския си темп за последните 5 месеца, давайки последните знаци, че по- високите лихви по ипотечните кредити са взели своя дял от възстановяването.

Еврото остана да се търгува без промяна за 1.3670 долара, недалеч от 8- месечния връх на 1.3703, достигнат в петък, и поразително близо до върха за 2013 година на 1.3711.

Златото остана без промяна при ниски обеми след възходът от миналата седмица

Цените на златото приключиха без промяна при тиха и спокойна търговия в понеделник, след като инвеститорите останаха на страна, след покриването на къси позиции през миналата седмица, предизвикано от надеждите, че Фед може да отложи намаляването на паричните стимули.

Цените на златото следваха тези на акциите и спокойния долар. Финансовите пазари реагираха слабо на данните, показващи слаби продажби на жилищата в САЩ през септември.

Златото поскъпна с почти 4% миналата седмица, записвайки най- големият си седмичен ръст за последните два месеца, поради очакванията, че Фед ще трябва да поддържа мерките за стимулиране на икономиката още известно време, след двуседмичното затваряне на правителството.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 1.20 долара до 1315.80 долара за тройунция. Обемите на търговия бяха по малко от 75 000 лота на път да се превърнат в най- слабия оборот от 1 април до сега и един от най- слабите за годината.

Спот цените се представиха по- слабо от фючърсите, като спаднаха с 0,1% до 1313.72 долара за тройунция, като се движиха в диапазон от 10 долара.

Като измерител на инвеститорския интерес, притежанията на най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, SPDR Gold Trust, се задържаха близо до 4- и половина годишните дъна в понеделник, записвайки седми пореден седмичен спад през миналата седмица.

В петък златото поскъпна, след като инвеститорите, държащи къси позиции, или мечи залози, затвориха тези позиции, купувайки фючърси, споделиха анализатори.

Вносителите на злато в Индия, най- големият физически купувач в света, се бориха за доставки в понеделник, плащайки рекордни премии точно преди разгара на сезона на фестивалите следващия месец.

Индийските продавачи се бориха да си осигурят източници на доставки за домашна употреба в продължение на почти три месеца, тъй като централната банка въведе правило, което изисква 20% от целия внос да бъдат реекспортирани.

Търсенето обикновено достига пика си пет дни преди фестивала на светлините Дивали, който тази година се пада през първата седмица на ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *