Доларът притиснат от бюджетните проблеми на САЩ

© Blog Finance

Доларът изпитваше трудности през нощта да се съвземе, след като загуби позиции при липсата на напредък в САЩ по отношение на избягване неплатежоспособността на правителството или увеличаване на лимита за заеми.

Допълнителен натиск върху зелените пари оказа понижението на доходността по държавните облигации вследствие на разочароващите икономически данни подкрепящи политиката на щедри монетарни стимули. Числата показаха, че поръчките на дълготрайните стоки едва са нараснали през август, докато продажбите на нови жилища през миналия месец са били близо до най-ниските нива за тази година, пише finance.bnr.bg.

Федералния резерв не намали стимулите миналата седмица, отчасти и заради потенциалните трудности, идващи от бюджетната криза, дължаща се на политическите противоречия. Спорът за тавана на дълга и финансирането на правителството бяха усложнени от опитите на републиканците да обвържат задължителните закони за тях с отменянето на подписа на Обама под закона за здравеопазването. Демократите обаче се опитват да предотвратят тези усилия.

Въпреки всичко инвеститорите не изпитват желание да продават долари, тъй като мнозина очакват споразумение в последния момент. Според тях между настоящия момент и понеделник вечер Конгреса ще приеме резолюция за продължение, с което да се финансира правителството до най-малко 15 ноември, ако не и повече.

Неочаквана сила от излизащите американски данни вероятно ще поднови спекулациите за намаление на стимулите през декември или още през октомври, което представлява риск за търгуващите срещу долара. Финалната оценка за БВП през второто тримесечие ще излезе по-късно днес, а другата седмица идват важните данни за не селскостопанската трудова заетост.

Трудностите на долара доведоха до ново покачване над 1.35 за еврото след дъно на 1.3462 в сряда. Сутринта котировките бяха 1.3516. Долар/йена слезе на 98.43 при връх в сряда на 98.82. Кросът евро/йена е на 133.05.

Голямо движение отчете норвежката крона, която падна рязко срещу единната валута след данни показали, че безработицата в страната неочаквано се е покачила в трите месеца до август до 3.6% при предварителни прогнози за резултат от 3.4%.

Еврото достигна връх от 8.1555 норвежки крони, което е най-висока стойност след 23 август. При другите високодоходни валути новозеландския долар намери стабилна подкрепа около 0.8245 след натиска дошъл в началото на седмицата при 4-месечния връх от 0.8445.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *