Доларът продължи да пада и в последния ден на седмицата

Доларът продължи да пада и достигна в петък 2-седмично дъно срещу йената и 7-седмично дъно срещу еврото в резултат на намалелите очаквания на инвеститорите за многобройни повишения на американските лихви. ЕЦБ вече е в цикъл на покачване на лихвите, докато Японската централна банка се очаква да стартира подобен в края на годината.

Тези перспективи намалиха желанието за покупки на активи деноминирани в долари. Всеобщата тенденция в момента на валутните пазари е към разпродажби на високодоходните валути, тъй като възможностите за нови повишения на лихвите при тях са изчерпани. Освен американския долар жертва на тази тенденция станаха и австралийският и новозеландският долар. Последната валута се сриваше през цялата седмица, включително и в петък. Двете валути от Пасифика губиха позиции дори и срещу слабия долар. Еврото от своя страна успя да премине нивата от 1.22 долара.

Йената пък свали долара на нива под 116. Спадът на зелените пари през последния ден беше сравнително ограничен, тъй като някои дилъри купуваха обратно долари след големите разпродажби през седмицата. Покачването на долара дойде въпреки излезлия индекс за потребителското доверие на Мичиганския Университет, отчел стойности от 86.7, което е под предварителните очаквания за 88.0 и е без промяна от последната оценка за февруари. Друг фактор, който оказваше натиск върху долара бяха спекулациите за ревалвация на китайския юан, което пък доведе до сила на йената през последните сесии.

EURUSD Close 1.2194 High 1.2206 Low 1.2142

Еврото през изминалата седмица рязко повиши стойността си, но в момента е изправено пред важни съпротиви. Първата е на 1.2210, което е 76.4% корекция на спада 1.2320-1.1826. Следва 1.2255, чийто пробив ни отвежда на тест на 1.2320.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *