Доларът рязко поскъпна след предварителни оценки за работните места в САЩ

Доларът силно напредна вчера, подпомогнат от доклад, според който американската икономика е създала 368 000 работни места през месец юни. Дилърите бяха изненадани от цифрата, която е много над предварителните им очаквания за 155 000 нови работни места. Припомняме, че данните за неселскостопанската заетост ще излязат в петък. Ако истинските цифри се окажат наистина толкова големи, то инфлацията породена от заплатите ще остане истинска заплаха и с това аргументите за спиране на покачванията на американските лихви ще отпаднат.

Вчера фабричните поръчки в САЩ излязоха над очакванията и това също помогна на зелените пари, които напреднаха срещу всички валути. Не всички обаче бяха завладени от еуфорията вчера. Някои анализатори останаха предпазливи, посочвайки отчелия стойности под 50 компонент за заетостта в излезлия в понеделник ISM индекс за производствения сектор. Вчера имаше и коментари, че силата на долара се дължи на напрегността, свързана с еврото. Пазарите в момента калкулират 80-90% шанс, че ЕЦБ ще ускори покачванията на лихвите и очакванията са категорични за следващо повишение по време на заседанието на 3 август.

Нервността на пазарите идва от това, че при очакваната, след днешното заседание, пресконференция Жан-Клод Трише може да не оправдае прогнозите за по-агресивни изказвания. Гледайки в по-далечна перспектива, пазарите очакват от Трише в края на август да има готовност за повишения и от 50 пункта или в противен случай еврото ще загуби стабилността си.

Вчера азиатските валути за кратко спаднаха, когато Северна Корея извърши тестове със 7 ракети в Японско море. Еврото обаче отново постигна рекорд за всички времена срещу йената на нива от 147.31. Устойчивостта на валутите от региона обаче подсказва, че толерантността към рисковете нараства отново и по този начин по-рисковите активи най-вероятно са достигнали дъното. Специално за азиатските валути консенсусът е много голям за предстоящо тяхно значително поскъпване. Очакванията са тестовете в Северна Корея вчера да нямат траен ефект върху финансовите пазари. Обръща се внимание, че, например, швейцарския франк – барометър за рисковете, не реагира вчера при извършването на тестовете.

При макроновините от Стария континент излязоха данните за PMI индекса в сектора на услугите за месец юни. В еврозоната той отчете 60.7 при предишна стойност 58.7, а във Великобритания 58.7 при предишен резултат от 59.2. Междувременно продажбите на дребно в еврозоната са регистрирали през месец май спад от 0.2% на месечна основа, но на годишна база ръстът остава и е в размер на 0.8%.

EURUSD Close1.2724 High 1.2837 Low 1.2708

Еврото вчера постигна 1-месечен връх, но последва много силен спад. Първа съпротива е вчерашното 1.2837, следвана от 1.29, където се намира 62% корекция на големия спад 1.3663-1.1641. Впоследствие идва и върхът за тази година на 1.2977.

При спад, първа подкрепа е 1.27. Това е ниво, което показа голяма устойчивост и като подкрепа, и като съпротива през месеците май и юни и вчера се доказа, спирайки поевтиняването. Следва 1.2615, а впоследствие и дъното от изминалия месец на 1.2481. В по-далечен план подкрепи има на 1.24 и 1.2260, които са съответно 50 и 62 процента корекции на покачването 1.1826-1.2977.

Технически нива на подкрепа 1.2700 1.2615 1.2480

Технически нива на съпротива 1.2840

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *