ДОЛАРЪТ СЕ ВЪЗСТАНОВИ СЛЕД РЕКОРДЕН СПАД

Огромни движения на валутния пазар натиснаха доларът до рекордно ниски нива миналата седмица. Но след драматичен спад на цените на стоките трейдърите отново насочиха залозите си към валутите.
Доларът се срина до ново дъно от $ 1,5904 долара за евро и $ 0,9637 за швейцарски франк и достигна 12-годишно дъно спрямо йената в понеделник – 95,77 йени за долар. Спадът започна, след като новините за купуването на американската инвестиционна банка Bear Stearns от конкурента й JPMorgan Chase възобнови страховете от увеличаване на щетите, причинени от кредитната криза.
Паундът също пострада, падайки до рекордно дъно от 0,7912 лири за евро.
Федералният резерв отговори на нарастващите сигнали за паника на финансовите пазари, като наля свежа ликвидност на пазарите чрез понижаване на основния лихвен процент с 75 базисни пункта до 2,25 % в понеделник.
Доларът възвърна част от позициите по-късно през седмицата, след като продължителният спад на пазара на акции провокира по-предпазливи действия, подтиквайки спекулантите да оттеглят капиталите си от силно поевтинелите стоки – петролът и златото регистрираха нов силен спад.
„Дали поради прибиране на печалби при стоките, или поради достигането на margin call при акциите, разпродажбите на стоки провокираха покачването на долара”, смята Ашраф Аиди от CMC Markets.
Доларът се повиши с 1,4% спрямо еврото на седмична база до $ 1,5447 за евро, с 1,1% спрямо швейцарския франк до $ 1,0085 за швейцарски франк и с 1,7% спрямо паунда до $ 1,9835 за паунд. Доларът регистрира ръст и спрямо йената за изминалата седмица с 0,4%.
Йената въпреки това задържа позициите си, след като нарастващото нежелание да се рискува провокира инвеститорите да ограничат сделките си от типа carry trade, при които валути като йената се разпродават, за да се вложат капиталите в по-рискови високопродуктивни активи.
Йената се повиши с 1,1% спрямо еврото до Y 153,58 за евро на седмична база, с 1,8% спрямо паунда до Y 196,95 за паунд и скочи с 3,2% спрямо австралийския долар до Y 89,46 за австралийски долар.
По подобен начин и швейцарският франк се повиши спрямо еврото и паунда на седмична база съответно с 0,5% до SFr 1,5573 за евро и 0,9% до SFr 1,9995 за паунд.
Пундът нарасна спрямо еврото в четвъртък, след като неочакваният скок в продажбите на дребно във Великобритания за месец февруари подсилиха очакванията за скорошно намаляване на основния лихвен процент в Обединеното кралство. Паундът се повиши с 0,4% спрямо еврото за седмицата до £0.7790 за евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *