Доларът се отърси от пропадането в края на седмицата

Доларът се възстанови в петък от достигнатото 7-седмично дъно спрямо основните конкуренти. Спадът бе породен от засилващите се съмнения в началото на предишната седмица за това колко скоро щатският Федерален резерв ще започне поетапно ограничаване на програмата си за изкупуване на активи.

Зелените пари възвърнаха позициите си спрямо еврото, като EUR/USD отстъпи с 0,28% в петъчната търговия, за да се установи на 1,3341. Двойката все пак се задържа на зелена територия, отчитайки ръст от 0,64 на сто на седмична база.

Щатската валута бе подложена на големи разпродажби след информацията, че ръстът на работните места в САЩ през юли е останал под очакванията на повечето анализатори.

Слабите данни подхраниха допълнително опасенията, че Фед няма да предприеме действия по изтъняване на стимулите през тази година, каквото е желанието на повечето централни банкери.

Доларът подобри позициите си и спрямо паунда, като GBP/USD се смъкна с 0,20 на сто до 1,5505. Британските пари все пак останаха стабилни след публикуването на положителните данни за външната търговия на страната в петък.

Паундът завърши седмицата с печалба от 0,98%, след като Английската централна банка (АЦБ) ревизира прогнозата си за растежа на икономиката в сряда. АЦБ очерта и плановете си да запази текущите рекордно ниски нива на лихвените проценти, докато безработицата на Острова не падне до 7%.

Доларът отстъпи спрямо йената, като USD/JPY пропадна с 0,47% до 96,24, разширявайки загубите на седмична база до 2,03%. Двойката падна до 7-седмично дъно на ниво от 95,79 в четвъртък.

Австралийският долар поскъпна до 10-дневен връх спрямо долара в петък. AUD/USD скочи с 1,04% до 0,9195, след като серията от публикувани данни показаха, че икономиката на Китай се стабилизира. Австралийските пари паднаха до 3-годишно дъно на ниво от 0,8846 спрямо долара в понеделник.

Представените в петък официални данни показаха, че китайското индустриално производство е нараснало значително над прогнозите през юли, а инфлацията на потребителските цени е останала непроменена. Публикуваните ден по-рано данни за външната търговия на Китай пък показаха, че както вносът, така и износът са се покачили през юни.

Китай е най-големият външен пазар на австралийските суровини.

Междувременно Централната банка на Австралия понижи основната си лихва до рекордно ниското ниво от 2,5% във вторник, обявявайки намеренията си да продължи да коригира паричната си политика с цел насърчаване на растежа и поддържане на благоприятни инфлационни нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *