Доларът с ново 14-месечно дъно срещу еврото

Доларът се задържа в близост до 14-месечно дъно спрямо еврото в понеделник, тъй като инвеститорите остават в очакване, че Федералният резерв на САЩ ще запази основния лихвен процент до нула и през следващата година. Въпреки че щатската икономика се очаква да излезе от рецесията през третото тримесечие, пазарните участници са предпазливи поради нарастващата безработица, която би могла да задържи вдигането на лихвата за по-дълъг период от време. Това настроение на инвеститорите породи ново търсене на по-рискови и високодоходни валути за сметка на сигурния долар. През първия ден от седмицата зелените пари паднаха с близо 0.5%, достигайки стойност 1.4966 долара спрямо европейската валута.
Доларовият индекс, който измерва стойността на американските пари спрямо кошница от шест основни валути, падна с 0.46% до 75.25 пункта.
Спрямо йената американските пари понижиха стойността си с 0.6% до 90.37 йени. Зелените пари отстъпиха и срещу швейцарския франк до 1.0112 франка, спад с малко над 0.7% спрямо края на миналата седмица.
Стерлингът се покачи до четириседмичен връх спрямо долара в понеделник, след данните от жилищния сектор на Обединеното кралство. Индексът на цените на жилищата Rightmove в Англия за октoмври се повиши на годишна база за първи път от юни 2008 година насам, а на месечна база регистрира най-силния си растеж от 20 месеца насам. Индексът отбеляза ръст с 2.8% на месечна и с 0.2% на годишна база. През септември индексът се покачи с 0.6% и се понижи с 1.5% съответно за месечна и годишна база.
Британският паунд реагира на данните и се покачи с 0.4% спрямо нивото си в петък, като регистрира четириседмичен връх на ниво от 1.6422 долара. Австралийският долар се повиши с малко повече от 1.3% до 0.9294 щатски долара, след като зам. председателят на Австралийската централна банка Лоу заяви, че страната се намира в по-добра ситуация спрямо останалите развити държави и е оптимистично настроен за перспективите пред местната икономика.
Цената на петрола премина 79 долара за барел, което е най-високо ниво от 13-ти октомври 2008 година. Търсенето на черното злато бе подкрепено от очакванията, че корпоративните отчети на няколко големи американски компании, които ще бъдат оповестени тази седмица, ще отчетат печалби и ще върнат доверието на потребителите.
Американският суров петрол за доставка месец ноември поскъпна с 1.08 долара до 79.61 долара за барел, отбелязвайки нов връх за тази година.
Лондонският сорт Брент скочи със 78 цента, като достигна нива от 77.77 долара за барел.
Цената на златото се повиши в понеделник, след като спадът на щатския долар засили търсенето на ценния метал. Декемврийските златни фючърси приключиха деня с покачване от 6.60 долара до 1058.10 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *