Доларът с нов двугодишен максимум срещу еврото

Доларът достигна нов двугодишен максимум срещу единната европейска валута в петъчната японска сесия. В четвъртък бе обявен рекорден дефицит в търговския баланс на САЩ за месец септември от 66.1 млрд. щатски долара, далеч над очакванията на пазара. Новината не помогна на единната валута, а напротив – послужи като сигнал за нови покупки на долари.

Причина за това са по-големи и дългосрочни играчи търсещи ликвидност, за да закупят долари и инвестират във високодоходните американски облигации. При лихва от 4.0% в САЩ и перспективи за увеличаването й, сравнена с двупроцентовата лихва в еврозоната, и противоречивите сигнали от страна на Европейската централна банка относно евентуално увеличаване на лихвата, пазарните играчи продължават да търсят лихвения арбитраж и да купуват зелените пари.

Очаква се активността до края на деня да е по-ниска от обичайната поради факта, че облигационният пазар в САЩ няма да работи поради официалния празник в страната. Все пак валута и акции ще се търгуват. Японската йена реализира загуби, които приближиха курса до двугодишните минимуми, но новините за ръста на японската икономика с 1.7% над очакванията за ръст от 1.2% помогна това движение да се преустанови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *