Доларът с ръст заради по-малък от очаквания търговски дефицит в САЩ

Доларът нарасна в сряда след излизането на по-добри от очакваното цифри за търговския дефицит в САЩ. Впоследствие обаче зелените пари отново спаднаха, тъй като инвеститорите преосмислиха значението на данните.

Търговският дефицит се сви с 4.1% през февруари до 65.7 милиарда долара, което е по-малко от предварителните прогнози за 67.5 милиарда. Намалението спрямо януарските стойности в размер на 68.6 милиарда долара е най-голямото свиване през последната една година.

Първоначалната реакция на пазарите беше спад на еврото до 1.2067, защото по-малък дефицит означава по-малка нужда от превръщане на долари в други валути, за да се извършват плащанията по вноса. Зелените пари обаче не успяха да задържат печалбите, тъй като никой не прие становището, че това е началото на подобрение, а напротив – очакванията са дефицитът да се влошава. Други анализатори обясниха движенията с факта, че пазарите в момента не се интересуват от данните за търговията, тъй като те не дават насока за края на цикъла на покачване на лихвите на Федералния резерв.

Преди посещението другата седмица на китайския президент Ху Дзинтао в САЩ, двустранният баланс между двете държави отчете спад на американските задължения с 22.7%. Подозрението на анализаторите обаче е, че подобрението в баланса Китай-САЩ ще бъде напълно реверсирано при данните за март. Причината е, че няма свидетелства за такова свиване на тази дупка и най-вероятно не са направени коректно настройките, свързани с времето по отношение на китайската нова година.

Доларът загуби позиции и заради технически причини, тъй като европейски корпорации с големи доларови постъпления започнаха масови хеджирания срещу слабост на зелените пари на нива около 1.2070. В крайна сметка евро-долар завърши деня на нива от 1.2109, а долар-йена – на 118.46. Последното по-рано през деня беше спаднало до 117.83.

Съобщенията от Иран, че е ядрена сила, също оказаха влияние на долара още преди данните за търговския баланс и доведоха до покачване на швейцарския франк. Валутата-убежище повиши стойността си срещу еврото до 1.5734 и минимално срещу долара до 1.2991, но спадна срещу стерлинга до 2.2743.

Паундът нарасна, пренебрегвайки увеличението на заявленията за безработица, достигнали най-високи нива след септември 2003 година. Данните показаха, че заетостта също е нараснала в трите месеца до февруари. Смесените данни не помогнаха за изясняване на перспективите пред потребителските разходи и инфлацията, а с това останаха и очакванията, че нивата на лихвите ще останат без промяна в следващите месеци.

EURUSD Close 1.2104 High 1.2170 Low 1.2067

Еврото допусна вчера ново дъно, но впоследствие се покачи на нива над 1.21. Първа подкрепа е вчерашното дъно, където имаше засилен интерес за покупки на единната валута. Следва много важна подкрепа при най-ниската стойност за миналата седмица на 1.2033. Пробив на това ниво ще влоши картината пред еврото. Следваща подкрепа е 1.1980, откъдето беше осъществено покачването миналата седмица до седеммесечен връх на 1.2333.

В посока нагоре първа съпротива е 1.2170, което е едновременно 38% корекция на спада 1.2333-1.2067 и което вчера удържа покачването в първата половина на деня и се оказа връх. Следва силна съпротива на 1.2230, където е 62% корекция на споменатия спад. Впоследствие идва 1.2333. Пробив на последното ниво отваря пътя към силно покачване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *