Долната камара на американския Конгрес одобри план за подпомагане на икономиката

Камарата на представителите в американския Конгрес одобри с крехко мнозинство пакет за подпомагане на икономиката на стойност 155 млрд. долара. Средствата ще се използват предимно за създаване на работни места и за подобряване на инфраструктурата.
Проектът беше одобрен с 217 гласа за срещу 212 против. Той не беше подкрепен от нито един републиканец, а 38 демократи гласуваха срещу него. Планът трябва да мине на обсъждане в Сената в началото на идната година. 75 млрд. от разходите по проекта ще бъдат покрити от неусвоени средства от плана за спасяване на банките на стойност 700 млрд. долара.
В плана са включени 48,3 милиарда долара за инфраструктурни проекти , които трябва да осигурят работни места до април. 27.5 млрд. са предвидени за изграждане на магистрали, а 8.4 млрд. ще отидат за подземни железници, автобуси и други средства за транспорт. Също както в предния пакет за стимулиране на икономиката стоманата и други продукти, които ще бъдат използвани по проектите, трябва да бъдат американски.
Част от средствата от пакета ще отидат в щатските и местните власти, за да могат да избегнат съкращаването на държавни служители. Щатите ще получат 23 млрд. долара, за да изплатят заплатите на 250 000 учители и за ремонти на училищата. 1.2 млрд. са предвидени за заплати на 5500 полицаи. Щатите ще получат също така 23.5 млрд. долара, за да могат да платят вноските си по федералните програми за здравеопазване за бедните.
Планът предвижда удължаване с шест месеца на помощите и здравните субсидии за безработни. За тази цел са предвидени 53.3 млрд. долара. Тъй като Сенатът най-вероятно няма да може да разгледа проекта преди януари, в него е включено допълнително удължаване с два месеца на срока за изплащане на помощи на безработните.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *