Домакинствата остават най-засегнати от кризата

Две трети от тях трудно свързват двата края, посочват в проучване Институт „Отворено общество “ и Световната банка. Въпреки това до края на годината българите очакват да живеят по-добре. Авторите на проучването обаче посочват, че умереният оптимизъм няма здрава икономическа основа.
Тежестта на кризата върху домакинствата остава. В един или друг момент всяко второ домакинство е било засегнато от нея, а десет на сто са постоянно потърпевши. Българинът продължава да се ограничава и в потреблението, казва директорът на програмата Боян Захариев:
Разходите за битови нужди, дрехи, основни храни, медицински и образователни услуги са също толкова ограничени както беше и в предишните вълни, а при най-бедните хора над половината казват, че са намалили консумацията си на храна или пропускат хранения – това са 20 процента. Говоря вече за най-бедната част.
Тези 20 на сто продължават да стоят под официалния праг на бедност, но други две трети едва печелят толкова, колкото им е необходимо да изхарчат.
И броят на загубилите работа остава по-голям от броя на наетите, но все пак българите, които очакват да живеят по-добре до края на годината, са с пет процента повече от 2010 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *